Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Lexicon 480 | Az összes hír
19 Máj

Lexicon 480

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: reverb | Címkék:

Valószínűleg mindenki hallott már róla, netán azt is tudni véli, hogy a legrosszabb alapanyagból képes jobb hangzást kicsikarni Madonna bármelyik felvételénél.

Érdemes utánajárni a legendáknak, mert ez utóbbi: nos, egyszerre igaz és hamis. A Lexicon 480 valóban a zengetők Szent Grálja volt, az egyik legjobb minőségű digitális zengető a világon, amellyel számtalan világklasszis hangzású slágert készítettek, azonban varázslatra ez a masina sem képes, azaz gyatra produkcióval nem tud csodát tenni.

Történetéről röviden annyit említek meg, hogy pont jókor volt jó helyen, rendkívül magas minőséget képviselve.

1976-ban az EMT 250 berendezése volt az első digitális jelfeldolgozású zengető. A maga korában olyan drága volt, mint egy New York-i luxuslakás.
Az elérhetőbb árú digitális zengetők fejlesztésén olyan, mára patinásnak számító cégek munkálkodtak, mint az Eventide, az Ursa Major, a Lexicon és a Dynacord. A 70-es évek végén, 80-as évek elején megjelent a mérföldkőnek számító Lexicon 224, az Ursa Major Space Station-je és az Eventide 2016-os berendezése.

Nyugodtan nevezhetjük ezt az időszakot a digitális zengetés első aranykorának, a 80-as évek közepét pedig e korszak zenitjének: a legtöbb cég már túl volt egy-két terméken, a hibák javítására és valami klasszikus megalkotására törekedtek. Ez volt a Lexicon 480-as zengetője 1986-ban.

A gyártóknak ekkorra már kialakult a jellemző hangzásviláguk, ez a termék pedig jól hozta a Lexiconra jellemző lágy és meleg színeket.

A Lexicon 480 az egyszerűtől a komplexig szinte minden teremlecsengést szimulál. Egyáltalán nem hivalkodó, alig észrevehető zengetést produkál, a zene szövetébe organikusan beépülőt, és szinte minden hangsáv, melyhez hozzákeverjük, nagyobbnak, szélesebbnek hat. Még ma is kultikus, topminőségű reverbnek számít.

Könnyű kezelhetőségének köszönhetően pillanatok alatt elterjedt. A 80-as évek végén, 90-es évek elején nehezen találunk olyan slágert, amelyben nem használták. A Hall algoritmusa majdhogynem ipari szabvánnyá vált az éneken, a zongorán és a szintetizátorhangokon. Mai füllel nem mondanám, hogy a 480 a lehető legtermészetesebb hangú zengető, az alkotók mégis nagyon eltaláltak valamit, jó ízléssel nyúltak hozzá. A Plate algoritmusa gitárokra terjedt el, míg a Room éneken volt alkalmazva úgy, hogy alig lehetett észrevenni.

Persze kisvártatva egy rakás hasonló hangzásvilágú és minőségű reverbet jelentettek meg a vetélytársak: Roland R880, Yamaha Rev1, AKG ADR 68K, Dynacord DRP20, stb. és azóta is kicsit mindegyik plugin rá akar hasonlítani. A legelsők közül a Waves Rverbjét érdemes kiemelni. Nagyon elterjedt, én magam is a mai napig sokat használom.

2010 előtt az IK Multimedia Classik Studio Reverbje és az Overloud Bverbje volt a legsikeresebb emuláció mind hangzásban, mind minőségben.
2010 környékén jött ki a Lexicon natív zengető csomagja, mely transzparensen nem hajazott a nagynevű elődre. Egy-két algoritmusa azért hozott valamit az eredeti hangzásból: ilyen volt a Vintage Plate és a Random Hall.
Két évvel ezután megjelent a Valhalla Vintage reverbje, mely elképesztően jól emulálta a híres hardvert. Ha mondhatok ilyet, azonnal a kedvenc pluginem lett.

2013-ban két dedikálatlan Lexicon 480 emulációval is kirukkoltak. Az egyik a Native Instrument és a Softube kollaborációjából született RC48. A szoftverfejlesztők nem törekedtek teljes egyezésre. Csupán két algoritmust alkottak újjá, de meglepően jól hozzák a klasszikus hangzást.
A dán illetőségű Relab ennél sokkal többre vállalkozott, 100%-os emulációt ígér LX480-as pluginjével. Az összes kezelőszerv megegyezik az eredetivel, és az összes algoritmus emulációja megtalálható. A hangzás majdnem ugyanaz.

Jól látható, hogy megkerülhetetlen klasszikusról van szó, és szerencsére rengeteg változat áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!