Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: A Glue funkció | Az összes hír
08 Máj

A Glue funkció

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: mixing mastering kompresszor hangfelvétel

Mivel a múltbeli praktikák ismerete segít jobban megvilágítani a témakört, kezdjük egy kis történeti kitérővel.

A hangrögzítés hajnalán még nem beszélhettünk stúdiótechnikáról, illetve mai értelemben vett produceri munkáról. Az élő zenei előadás helyszínén mikrofonnal rögzítették az eseményt, és azzal egy időben bakelitlemezre írták.
Persze az emberi kreativitásnak nem szabhat határt az eszközök kezdetlegessége: bár a szó szoros értelmében még nem létezett keverés (mixing), de azt, hogy a rögzített anyagon mi kerüljön fókuszba, befolyásolni tudták azzal, hogy közelebb vagy távolabb helyezték el a mikrofontól. Például egy Frank Sinatra felvételnél az énekes állt legközelebb, utána az első, majd a másodhegedűsök, a brácsások, a csellósok, a fúvósok, és legmesszebb a nagybőgősök, zenekari ütősök.Lényegében ekkor született a zenei rendezői, azaz produceri szakma.
Azonban az 50-es évek második felében teljesen megváltozik a helyzet, ugyanis megjelennek a soksávos rögzítő berendezések, melyek lehetővé teszik, hogy a zenészek egymástól függetlenül játsszák fel a hanganyagot. Akár különböző időben és helyen felvett hangszersávokkal dolgozva, a felvételkészítés a zenei illúzióteremtés egyik formája lett, szóval a stúdiós társadalom ezzel bizonyos értelemben elvesztette az "ártatlanságát”.
Az új stúdiótechnikák arra voltak hivatottak, hogy becsapják az emberi fület, és azt a képzetet keltsék, hogy egy konkrét zenei eseményt hallunk, és nem hangsávok összességét. Ettől kezdve beszélhetünk mai értelemben vett mixingről.

Az egyik korabeli illúzióteremtő trükk a mai témánk, a túlmisztifikált Glue funkció, ami annyit tesz, hogy a hangszercsoportok összegző Groupján vagy a Masteren dinamikaprocesszort alkalmazunk.
Többnyire kompresszort értünk alatta, de lehet EQ, harmonikus torzító, szaturátor is. Vegyük például, hogy a Beatles lemezek készítésénél előszeretettel használtak Fairchild kompresszort a több sávra rögzített dobokra, illetve az egész mixre.Vigyázat! Ezt a technikát ne tévesszük össze azzal az általam helytelenített rossz szokással, miszerint mixing közben is valamilyen mastering processzort használunk az összegzés végén.
Szerintem érdemes élesen elválasztani a mixinget és a masteringet, mint két különálló zenekészítési folyamatot, hiszen ideális esetben két különböző szakember végzi, más-más lehallgatórendszeren.

Visszatérve a kompresszorokhoz: mivel időállandókkal dolgoznak, külön ritmust adnak a zenének.
Ha az említett összegző Groupokra vagy a Masterre kimondottan ilyen célra kifejlesztett processzort választunk, akkor minden hangszer, az egész zene megkapja a kompresszor által generált plusz ritmikát, lüktetést. Ebben az esetben a hallgató jobban hajlamos hinni az illúzióban, mintha egy konkrét zenei esemény lenyomatát hallgatná.

Szerintem a Glue funkciónak az a titka, hogy erre a célra kifejlesztett dinamikaprocesszorokat használjon nagyon laza beállítással.
Például a kompresszor Ratioja legyen kisebb, mint 1:2, így alig avatkozunk be, ami még koherensebbé teszi a hangzásbeli összhatást. Nagyon jó kiindulási alap lehet az Elysia Alpha Compressora 1:1,5 aránnyal, ha maximum 2-3 dB-t komprimálunk, illetve érdemes viszonylag lassú Attack és Release Time-mal dolgozni. Kulcsfontosságú, hogy mielőtt belekezdünk a mixingbe, már a Master sávon legyen a megfelelően beállított kompresszor, tehát minden keverési döntést úgy hozzunk meg, hogy már dolgozik a Masteren!

Vasban jelenleg az Overstayer SSL 4000 kópiája az egyik kedvencem. Főleg elektronikus zenéknél az Elysia Xpressort, rock zenéknél viszont az Aphex 320 Compellort és a Black Lion Audio AGB-t felváltva favorizálom.

A mai producereknek nem lehet oka panaszra, hiszen a szoftveres választék is hatalmas, az utóbbi öt év termékei pedig elég jó hangzásúak.
Néhány szubjektív példa: A Waves SSL és API 2500 kompresszora remek kiindulási alap, ha hangszeres zenével foglalkozunk, a Sample-alapú muzsikák szerelmeseinek pedig a Cytomic Glue kompresszorát és az Elysia termékeket ajánlom a figyelmébe. A Slate Digital VBC pluginje az egyik kedvencem. És persze ne feledkezzünk meg az UAD és az IK Multimedia termékeiről sem!

Szerencsére van miből válogatni, és biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.
« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!