Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mi fán terem a Gate és az Expander? 2. rész | Az összes hír
26 Ápr

Mi fán terem a Gate és az Expander? 2. rész

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: Gate plugin

A cikk első részében fogalmat alkothattunk arról, hogy mi az Expander és annak speciális formája, a Gate, most pedig nézzük meg, hogy miért lehetnek hasznosak házi stúdiónk mindennapjaiban.

Elsősorban: a kompresszorok/limiterek mellett a leghatásosabb eszközöknek bizonyulnak, amikor a dobok és perkusszív hangok tranzienseit és lecsengésük hosszát szeretnénk szabályozni. Ez természetesen nemcsak az ütős hangszerekre igaz, hanem általában minden zenei hangra. Segítségükkel befolyásolhatjuk a hangok kezdésének hosszát és a lecsengés karakterét.

Személy szerint nagyon szeretem a Pro Tools beépített, gyári Expander/Gate processzorát. Rendkívül sokoldalúan használható: áthallások kiszűrésétől az egészen komplex sound design feladatok ellátásáig.

Szintén csak ajánlani tudom a Waves szinte már klasszikusnak számító C1 Gate termékét, az újabb, digitális processzorok közül pedig mindenképp érdemes megemlíteni és kiemelni a Fabfilter Pro G-t. Könnyen használható és szerteágazó hangzásvilágra képes: a vintage analógtól a modern digitálisig mindent tud.

Másodsorban: a tárgyalt processzortípusok komplex sound design feladatokra is tökéletesen alkalmasak.

Gondoljuk bele, hogy Side chain módon alkalmazva őket micsoda lehetőségeket rejtenek magukban! Például: pergő/taps vagy top loop vezérli a Gate-et, és egy hosszú lecsengésű padet processzálunk vele, méghozzá úgy, hogy a Gate csak akkor„nyit ki”, és enged át hangot, amikor megszólal a top loop. Így vagányon megszaggatjuk a hosszú lecsengésű szintetizátorhangot. Gyakorlatilag megváltozik a jellege, és Arpeggiator jellegű hangzást kapunk. Ezt szokták még Trance Gate effektnek nevezni.

És ez csak egy a számtalan felhasználási forma közül...

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!