Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mi fán terem a Gate és az Expander? | Az összes hír
21 Ápr

Mi fán terem a Gate és az Expander?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: Gate Expander

Amikor dinamikaprocesszorokról beszélünk, elsősorban hangszínszabályozókra, kompresszorokra, limiterekre gondolunk, és (teljesen alaptalanul) elhanyagoljuk a Gate-eket vagy Expandereket.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen nagyszerű processzorokról van szó. Persze az idősebb generáció tisztában van ezekkel a szerkezetekkel, mivel jellemzően élő dobokkal volt szerencséje dolgozni, az élő dobok keverésénél pedig nem tudunk létezni eme két processzortípus nélkül: a lábdobban sok a pergő áthallás, a pergő mikrofonban pedig a lábcin, tehát a lábdobfelvételből "kigate-eztük" a pergő áthallásokat, míg a pergő sávból a nem kívánatos lábcint.

A fiatal producernemzedék jelentős része csak hangmintadobokkal alkot, ezért nincs rákényszerülve, hogy elsajátítsa ezeknek a processzorfajtáknak a használatát, ami nemcsak az áthallások eltávolításának technikáját jelenti... Használatuk azért is kulcsfontosságú, mert kreatívan alakítható velük a hangok tranziensstruktúrája, mivel a kompresszorokhoz és limiterekhez hasonlóan időállandókkal dolgoznak.

Ha matematikai precizitással szeretnénk megfogalmazni, akkor mondhatjuk, hogy a Gate/Expander a kompresszor negatív inverze. Konyhanyelven: amennyiben a zenei anyag nem éri el a küszöbértéket, akkor ez a processzortípus a beállított arányban halkítja a hangsávot, amennyiben a zene hangereje meghaladja a küszöbértéket, akkor változatlanul hagyja azt.
A kompresszorokhoz hasonlóan az Attack Time itt is azt jelöli, hogy a masina milyen gyorsan lépjen működésbe, ha elérjük a Tresholdot. Ha hosszúra állítjuk az értéket, gyakorlatilag megszabadulunk a gyors tranziensektől.
Ügyesen használva ezeket a processzorokat, bármilyen hangsávból hosszú lecsengésű padeket varázsolhatunk.

A Release Time azt határozza meg, hogy ha a hangerő a küszöbérték (Treshold) alá esik, mennyi idő múltán lépjen működésbe a processzor. Alacsony értékkel például lerövidíthetjük a dob és ütős hangokat.

Többek között ezért tartom fontosnak, hogy az új producergeneráció köreiben is elterjedjen a Gate/Expander használata. Az Expandereknél a küszöbérték azt jelenti, hogy ha nem érjük el a határértéket, az eszköz milyen arányban halkítsa le az anyagot. Ha az arány nagyobb mint 1:10, akkor Gate-ről beszélünk. A Gate-et beállíthatjuk úgy, hogy gyakorlatilag minden Treshold alatti hang néma marad, és csak a határérték fölötti lesz hallható.

Ez az elv használható, ha nem kívánt áthallásoktól szeretnénk megtisztítani a hangsávunkat.

A kreatív technikákkal a cikk 2. részében foglalkozunk!
« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!