Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Neve 1073 | Az összes hír
07 Ápr

Neve 1073

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: Neve Waves

A produceri, hangmérnöki szakmában is léteznek élő legendák. Talán a legismertebb közülük Rupert Neve, 91 esztendős brit keverőpult-tervező és –építő mester.

Neve eredetileg csöves áramkörökkel foglalkozott, de igazán halhatatlanná a germánium-, majd szilíciumtranzisztoros transzformátoros mikrofonelőfokai, hangszínszabályozói és kompresszorai tették.

Az eredeti 1073 modult 1970-ben jelentették meg. Először az EMI lemezkiadóhoz tartozó londoni Abbey Road és a los angelesi Capitol Studio TG keverőpultjaiba szállították mikrofonelőfokot és hangszínszabályzót tartalmazó moduljait.

Mikor Rupert Neve eladta cégét az amerikai AMS-nek, a modul világszerte elterjedt, és egy csapásra fogalommá vált a szakmában. Még ma is ipari szabványnak számít, és a legtöbb nagy stúdióban megtalálható.

Mivel az ára elég borsos (csatornánként 5000 dollár), nem véletlen, hogy rengeteg cég gyárt kópiákat különböző árfekvésben és minőségben. A legismertebb klóngyártók a Brent Averill Enterprise, a Heritage Audio, az elérhetőbb árúak közül a Chameleon Audio és a Golden Age Project.

A 1073 áramköréről érdemes megemlíteni, hogy a kimeneti és bemeneti oldalon transzformátorral van szimmetrizálva, így erősen színezi a hangzást, szerencsére nagyon zenei módon. A tranzisztorok, melyek az erősítést végzik, szintén színezik a hangot. Az áramkör biztosítja a vintage hangzást, amit az angolszász szakirodalom mojonak szokott a nevezni. Az EQ-szekciójáról annyit, hogy passzív programáramkörökről van szó, szintén rendkívül zenei hangzással.
Ha jól sejtem, a mai magyar valóságban a házi stúdiók tulajdonosai nem fognak eredeti vagy kópia vasat vásárolni, ezért térjünk át a digitális inkarnációk ismertetésére. Ahogy a hardverklónokról, úgy digitális megfelelőikről is elmondható, hogy különböző árfekvésben különféle minőségű terméket találhatunk.

A legelterjedtebb variánsokat a Waves, az UAD, az IK Multimedia és a Slate Digital gyártja. A felsorolt cégek kópiáira jellemző, hogy nemcsak az EQ jellegzetes hangzását szimulálják, hanem az előfok harmonikus torzulásait, még akkor is, ha jól meghajtjuk a ki- és bemenetet.

Személyes kedvencem a Waves terméke, a Scheps 73. Gyakorlatilag a többszörös Grammy-díjas hangmérnökkel, Andrew Scheps-szel karöltve egy teljes 1073 csatorna viselkedését lemodellezték, így Neve keverővé változtathatjuk a DAW-unkat, amennyiben minden csatornán használjuk. A passzív szűrőáramkörök mellett precízen szimulálja az előfok tonális jellegzetességeit, a kellemes hangzású szaturációt is beleértve. Nagyon zeneien tud szólni ha normális keretek között túlvezéreljük az áramkört. Szinte minden zenei sávra csak ajánlani tudom.

Szemezgessünk és válasszuk ki kedvenc emulációnkat!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!