Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Delay: Mikor, milyet, miért? | Az összes hír
23 Már

Delay: Mikor, milyet, miért?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: effekt | Címkék: delay késleltető Roland Watkins Waves

Nagyon sok témát érintettünk már. Beszéltünk arról, hogyan kezdjünk neki egy otthoni stúdió összerakásának, felsoroltuk a legfontosabb összetevőket, érintettük az akusztika problémakörét. Számos produceri és hangmérnöki kérdést boncolgattunk.

Mégis, teljesen igazságtalanul, nem foglalkoztunk a késleltetőkkel. Kicsit mardos a lelkiismeret, ha belegondolok, hogy milyen fajsúlyos témakörről van szó. Egy, néhány hete megjelent cikkre hivatkozva, úgy lenne célszerű definiálni a Delay-t, mint a Reverb mellett a másik, szintén nagyon fontos eszközt, mely kulcsszerepet játszik zenénk harmadik dimenziójának, azaz a távolságnak megteremtésében. Ezekkel az effektekkel érzékeltetjük, mi van közel, mi van távol a hallgatótól.

A késleltetők nagyon primitív műveletet hajtanak végre: megismétlik a kiválasztott zenei frázist, tehát visszhangot hozunk létre.

Kezdetben áramkörök segítségével modellezték ezt a természeti jelenséget, ma pedig digitális úton modellezzük az említett áramköröket.

A késleltetést mint effektet először az 50-es években valósították meg szalagos magnó segítségével. A készülék fizikai korlátai miatt 60-150 ms-os, ún. Slapback Delay effekttel kápráztatták el a zenerajongókat.

Később a megismételt jelet újból a magnóba vezették, így alakult ki a „folyamatosan elhaló ismétlődés”, enélkül pedig nem létezne a ska-reggae-dub zenei vonal. A 60-as évek végén, 70-es évek elején elterjedtek a, külön erre a célra gyártott, szalagos késleltetők. Ezekre a mono berendezésekre jellemző volt, hogy sokkal vékonyabban és tompábban ismételték a zenei anyagot: ez pontosan azt jelenti, hogy a mélyből és a magasból is vágott a szalagos masina. A legismertebb termékek a Roland Space Echoja és a Watkins Copicatje.

Ez a rövid történeti lábjegyzet segíthet meghatározni, hogy adott keverési szituációban milyen szoftveres inkarnációhoz nyúljunk.


Alapvetően megkülönböztetünk semleges, digitális és vintage jellegű, modellezős Delay plugineket. Az első körbe sorolhatjuk bármely DAW beépített késleltetőjét, a második csoportból pedig kiemelném az UAD Space Echo átiratát, az IK Multimedia és a Nomad Factory szalagos Delay processzorát.

Az átmeneti pluginek közé sorolnám a Waves H Delay-t és a Sound Toys Echo Boy-t. Azért nevezem őket átmenetinek, mert a semleges/digitális és a vintage/laposabb hangzást is megvalósíthatjuk velük.

Amikor késleltetéssel szeretnék távolságot teremteni, semleges pluginhez nyúlok. Például: ha a Rhodes zongora csontszáraz hangját szeretném delay-ezni, hogy távolságot létrehozva, aláfestő, telítő szerepet töltsön be. A hangszín már alapvetően rendelkezik konkrét karakterrel, így nincs szükség pluszra.

Éneknél és vezérszólamot betöltő hangszernél érdemes vintage karakterű, vékonyabb ismétlődést produkáló szimulációhoz nyúlni, mert az effekt sokkal jobban elkülönül az eredeti forrástól, így jobban kiemeli azt a zenei környezetből.

Persze nincsenek univerzális megoldások...
Sose hagyjuk abba a kísérletezést, és ami a legfontosabb, képezzük a fülünket, hogy érzékeny legyen az árnyalatnyi hangzáskülönbségekre is.
« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!