Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: dbx 160 | Az összes hír
14 Már

dbx 160

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: kompresszor | Címkék: dbx plugin

Mindegyik szakmának megvannak a sztenderdjei. Nem igazán szeretnék értékítéletet fűzni ehhez az állításhoz, nem célom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz dolog.
Kétségtelenül a produceri, hangmérnöki szakterületen is vannak olyan készülékek, amelyek többé-kevésbé kanonizálódtak. Néha már irreális mítosz fűződik egy-egy márkanév és típusjelzés köré. Általában megkerülhetetlen készülékekről beszélünk.

Mi sem támasztja jobban alá a mitizálódást, mint amikor digitális szoftverek igyekszenek utánozni legendás termékek hangzását. Ezeknek többnyire megfizethetetlen áruk van, ez a tény pedig még inkább támogatja a legenda születését.

Nos, amiről most beszélni fogok, egy kicsit kilóg ebből a sorból. Mivel azt nagy sajnálattal megállapíthatjuk, hogy a hazai szakmában gyakorlatilag kimaradt a 70-es évek végének, 80-as évek elejének technikája, ezért ez a termék itthon nem lett legenda tárgya. Másrészt azért lóg ki a túlbecsült eszközök listájából, mert meglepően olcsó és elérhető a kurrens variánsa.

Az első variánst David Blackmer tervezte a 70-es évek elején. Az egyik legelső VCA-s kompresszorról beszélünk. A korabeli termék Hard Knee elven működött.

Renkívüli, radikális berendezésről beszélünk. Teljesen átalakítja a hang tranziensstruktúráját, amennyiben szélsőségesen használjuk. Ha csak módjával komprimálunk, akkor kiegyenlíti a hangzás dinamikáját. A dbx 160 újítása az volt, hogy a hangsávok dinamikai tulajdonságának függvényében automatikusan adaptálta az Attack és a Release Time-ot.

Kiváló hangzásának és könnyű felhasználhatóságának köszönhetően világszerte gyorsan elterjedt. Az SSL, AMEK, MCI pultok mellett általában 8-10 készülék volt egy-egy stúdióban. Túlzás nélkül állíthatom, hogy szinte minden sávra használták, a doboktól kezdve a basszuson át az énekig.

Az első modellt később a 160X követte, ami szerintem a legjobb hangú változat. Aztán az XT, majd az A jelzésű modell következett. Az utóbbit még ma is megvásárolhatjuk potom 500 amerikai dollárérért. A sztereó luxusváltozat, az SL jelzésű felhasználhatósága rendkívül sokoldalú. Még masteringnél is jó szolgálatot tesz.

A digitális tartományban több termék közül választhatunk. A Waves, az Universal Audio és a Native Istrument is gyárt meglepően jó hangzású emulációt.

Személy szerint a pluginek közül a Native Instrument és a Softube kollaborációjának gyümölcsét szeretem a legjobban. Nem egyszer arra lettem figyelmes, hogy ha keverési szituációban a dbx 160 kompresszorra jellemző hangzást keresem, akkor automatikusan az említett digitális inkarnáció után nyúlok.« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!