Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Egy igazi csoda a NAMM-ról: Eventide Fission | Az összes hír
02 Feb

Egy igazi csoda a NAMM-ról: Eventide Fission

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: NAMM sound design

Olyat teszek, amíg még soha: hirtelen felindulásból olyan termékről írok cikket, amit még ki sem próbáltam. A stúdióeszközök piaca két nagy fesztiválra időzíti az újdonságok bemutatását: a téli NAMM és az őszi AES az a két rendezvény, amelyre az egész szakma készül. A legtöbb szoftvergyártó cég érdekes frissítésekkel és újdonságokkal örvendezteti meg a nagyérdemű hangmérnök- és producertársadalmat. Az idei mezőnyből kimagaslik az Eventide új virtuális processzora. A termék csak február végétől lesz megvásárolható, így most két Youtube videó alapján írok egy figyelemfelkeltő beszámolót.

Jó kérdés, hogy miért pont ezt a terméket szúrtam ki?
Nos, vagy tíz éve folyamatosan azt tapasztalom, hogy X vagy Y gyártó egyik vagy másik, a 70-80-as években legendásnak számító stúdiócuccnak a digitális inkarnációját készítette el különböző hangzásban és minőségben. Az emulációk tömege mellett előfordult, hogy bizonyos gyártók újszerű dinamikaprocesszorral vagy modulációs effekttel kísérleteztek, de legtöbbször elintéztem a dolgot egy "Láttam már ilyet."-legyintéssel. Olyan kütyüre vágytam, amely képes megújítani a zene hangzásvilágát.
Ami azt illeti, nem csodálkozom, hogy az újítás szele az Eventide háza tájáról jön, hiszen fennállásuk negyvenöt esztendeje alatt felmutattak jó pár hasonló eredményt.

Fission nevű terméküket ők strukturális pluginnek minősítik. Ezalatt azt értik, hogy olyan radikálisan képes beavatkozni a hang struktúrájába, hogy képes teljesen átalakítani annak spektrális jellemzőit is. Intelligensen továbbfejlesztett Gate-ként kell elképzelni. Gyakorlatilag külön tudjuk kezelni a hang gyors indítását, vagyis a tranzienseket, és külön a hang lecsengését.
A legzseniálisabb dolog, amit meg tudunk valósítani ezzel a szoftverrel, hogy úgy tudunk lábdobot hangolni, hogy közben érintetlenül hagyjuk a tranzienseit, így nem veszítjük el a Sample energiáját a pitchelésnél.

A szoftver két szekciót tartalmaz.
Az első szekció a hang tranziensét processzálja. Külön állíthatjuk a tranziens hosszát, majd több különféle effektet használhatunk csak a hangindításokra. Delay-jel, Reverbbel, különféle dinamikai effektekkel nyúlhatunk bele a hang tranzienseibe.
A második szekciót, mely a hang lecengésével foglalkozik, a gyártók tonális szekciónak nevezik. Szintén számtalan effektlehetőség közül választhatunk, a zengetéstől a pitchelésig.
Annyira radikálisan avatkozhatunk be a hang szerkezetébe, hogy egy egyszerű gitárpengetésből a legnagyobb padszerű úszást csavarhatjuk ki, vagy egy egyszerű szinti Arpeggiator hangból komplex perkusszív futamot. Igazi sound design nagyágyú!
Előreláthatólag 199 dollárba fog kerülni.
« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!