Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Sidechain technikák | Az összes hír
27 Jan

Sidechain technikák

Szerző: Kis Richárd | Kategória: FL Studio | Címkék: Sidechain Kick MIDI Kickstart

Háromféle technikát fogok megmutatni, kettőt beépített effektekkel, egyet pedig külső pluginnel.

1. Gross Beat

Az első és legegyszerűbb a Gross Beat használata. Előre beállított Sidechain Presettel is ellátták, amit a bal alsó sarokban találunk. Leginkább 4/4-es ütemű zenékhez ajánlom, a törtekre a későbbiekben fogok kitérni.
Ez a Preset szerintem túlságosan mélyre húzza a kiválasztott hangszert, ezért érdemes rajta kicsit változtatni, hogy klasszikusabb hangzást érjünk el. Valahogy így:
2. Ghost Kick

Másodjára vegyük a Ghost Kicket. A lényege az, hogy egy elnémított Kickkel vezéreljük a sidechainelni kívánt hangszer hangerejét. Amire szükségünk van, az egy Kick, ami a Ghost Kick lesz, egy sima Kick, és persze egy hangszer. Helyezzük el ezeket a mixerben, a Ghost Kickre tegyünk egy Peak kontrollert, majd kapcsoljuk be rajta a Mute funkciót, hiszen csak a jelre van szükségünk!
Ezután a mixerben, a hangszer hangerőpotméterén jobb egérgombbal válaszuk ki a Link to controller menüpontot, így fel fog ugrani egy kis ablak.
Az Internal Controller legördülő menüjében válasszuk ki a Peak Ctrl – Peak opciót, végül a Mapping Formula menüben az Inverted funkciót!
Mielőtt elfogadnánk, nézzük meg a Remove Conflicts beállítást! Ha bekapcsoljuk a Remove Conflicts funkciót, akkor csak erre az egy hangszerre fog hatni a Sidechain, ha további hangszerekhez is linkelni akarjuk, akkor viszont ne kapcsoljuk be.

A Sidechain beállításait a Peak kontroller Peak felirata alatt találjuk meg. A Base a kezdeti hangerőt növeli vagy csökkenti, a Volume azt befolyásolja, hogy a potméter meddig süllyedjen le, a Tensionnel tudjuk beállítani, hogy a potméter milyen görbén mozogjon (lineáris, homorú, domború), a Decay pedig azt szabja meg, hogy a potméter milyen gyorsan térjen vissza a Base hangerőre.
Előnye, hogy tört ütemekre is alkalmazhatjuk. Ahova a Kicket tesszük, ott fog bekövetkezni a sidechainelés.

3. MIDI Out

Egyik kedvenc technikám, amit a Kickstart nevű pluginnel fogok bemutatni.
Kérjünk egy új patternt, amire tegyünk rá egy MIDI Outot, majd a jobb felső sarokban állítsuk a Portot 1-esre! A MIDI Out Piano rolljában helyezzünk el egy rövid MIDI Note-ot!
A sidechainelni kívánt hangszert helyezzük el a mixeren, és töltsünk be rá egy Kickstartot! A Kickstart beállításaiban, a Rettrig opcióban válaszuk ki a 1-shot funkciót!
Még be kell állítanunk, hogy a MIDI Out jele vezérelje a Kickstartot: nyissuk meg a Kickstart VST Wrapper Settings-ét, és a MIDI ablaknál az Input portot állítsuk szintén 1-esre!
Az a lényeg, hogy a MIDI Out portja megegyezzen a Kickstart Input portjával.
Ez a technika tört ütemeknél is kiválóan működik, hiszen ahova a Sidechain patternt pakoljuk a Playlistben, ott fog működésbe lépni a sidechainelés.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!