Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mi az a Send/Return csatorna? | Az összes hír
20 Jan

Mi az a Send/Return csatorna?

Szerző: Bakonyi Bálint | Kategória: Ableton Live 9 | Címkék: Send/Return Reverb Delay Dry/wet

A Return csatorna egy audiósáv, amire bejövő jelet tudunk fogadni anélkül, hogy bármit is routolgatnunk kellene. A működési elv nagyon egyszerű.

Ha létrehozunk egy„A Return sávot (CTRL+ALT+T vagy CMD+ALT+T), akkor minden audió- és MIDI-csatornánk felett megjelenik egy hozzátartozó„A jelölésű Send potméter. Ezzel tudjuk a kívánt audió-, vagy MIDI-csatorna hangját elküldeni a hozzátartozó Returnre.

Ha mondjuk a 3-as csatorna jelét szeretnénk elküldeni a„B jelölésű Returnra, akkor a 3-as csatornához tartozó„B potit kell felcsavarnunk, és a hang megjelenik a„B Return sávon.
Hogy mekkora hangerővel jelenik meg, az annak függvénye, hogy mennyire csavartuk fel a „B Sendet. (Azonos hangerő akkor jelenik meg, ha a Send potmétert maximumra állítjuk).

Mire jó?


Az audióeffekteket így is csoportosíthatjuk:

1. Send/Return típusúak (Reverb,Delay)
2. Insert (in-line) típusúak (minden egyéb effekt)

A zengetőket és késleltetőket célszerűbb a Return sávokra, míg a hangszín-, dinamika- és modulációs effekteket az adott csatornára tenni (vagyis beszúrni a jelútba).
Ez nem azt jelenti, hogy pl. kompresszort nem köthetünk a Return sávokra, Reverbet és Delay-t pedig nem szúrhatunk a jelútba, pusztán arról van szó, hogy a legtöbb esetben a fent említett módon célszerű eljárni.

Kiemelnék két előnyt a Reverbek és Delay-ek S/R alkalmazásánál, szemben azzal, mint amikor közvetlenül a csatornákra kötik őket:

1. Óriási erőforrást takaríthatunk meg, hiszen nem kell minden sávot külön zengetnünk, elég lehet akár 2-3 db Reverb használata egy projektben.

2. Automatizálásnál megmarad a lecsengés.

Nézzünk erre egy konkrét példát! Az alábbi vokálmintákban ugyanazon a helyen történt a zengetés:

Reverb a csatornán:Reverb S/R módban:Halljuk a különbséget? Egyik sem jobb, vagy rosszabb. Mindkét megoldás alkalmazható annak függvényében, milyen hatást szeretnénk elérni, bár az utóbbi az általánosabb, gyakoribb.


Hogyan használjuk?

A jelútba szúrt (Insert) Reverb, vagy Delay mennyisége a Dry/Wet paraméterekkel szabályozható. A Dry jelenti az eredeti ("száraz") jelet, a Wet pedig a zengetett, vagy késleltetett (effektezett) hangot.

A Send/Return módban bekötött effekteknél arra kell figyelni, hogy a Wet paraméter mindig 100%-on legyen, így elkerülhetjük a Send potméter feltekerésekor az indokolatlan hangerőnövekményt. Ebben az esetben ugyanis a Dry jel magáról a sávról jön, a Wet hangzást pedig a Send tekerőpotival adagolhatjuk az eredeti, száraz hang mellé.


TIPP:

Láncba köthetünk Return sávra több effektet is, pl. Reverb+Delay-t. Ilyenkor már érdemes játszani az effektek Dry/wet paramétereivel és a sorrenddel is. Teljesen más hatást érhetünk el, mintha külön zengetnénk és késleltetnénk két különböző Return sávon.


A Reverb+B DelayA Reverb+DelayÉrtelemszerűen egyéb effekteket akkor kössünk Return csatornára, ha azok nem rendelkeznek Dry/wet, illetve Amount paraméterekkel, mégis keverni szeretnénk a nyers és az effektezett hangot. Kiváló példa a Paralell Compression.
A Send/Return csatornák használatával tisztább mixeket is készíthetünk, mivel ha egy adott zenében túl sok térbeállítást alkalmazunk, akkor kásás, értelmezhetetlen, homályos lesz a hangképünk.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!