Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Joey Sturgis Tones: Finality | Az összes hír
15 Jan

Joey Sturgis Tones: Finality

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: limiter

Mindig is feladatomnak tekintettem, hogy tájékozott legyek pluginek terén. Követem a kedvenc és ismert gyártók újdonságait, figyelni szoktam a kirajzolódó trendeket, megfogalmazom a legizgalmasabb tanulságokat és nem utolsó sorban lázasan keresem a szakmát megújítani képes, kis underground cégeket.

Most azt hiszem, aranyat leltem, és ezt meg szeretném osztani veletek. Limiterek között kerestem éppen újdonságokat, és ekkor akadtam valami igazán figyelemre méltóra.

A szoftver neve Finality. Kinézetre semmi extra, vintage limiter designra hajazó. Szokásos paraméterek, elsőre semmi meglepő.

Ellenben amikor élesben kipróbáltam, akkor már tudtam, hogy ez lesz az év legokosabban elköltött ötven dollárja.
Hangsúlyozom, nem a legtisztább, legneutrálisabb hangú brickwall limiter, mégis az egyik legizgalmasabb. Valami nagyon újszerűt hallok rajta, amikor Groupokon használom. Nem kell radikálisan megtekerni, és elképesztően zenei módon vasalja össze a sávokat. Éneken egyszerűen zseniális, egyenletesen illeszti a zenei környezetbe.

Gondoltam egy merészet, és felkerestem a gyártó honlapját.
Több extrém gitártorzító plugin mellett egy izgalmas multiband tranziensmoduláló processzort és egy bitang kompresszort találtam. A kompresszor szintén nagyon újszerűen izgalmas.
Egyetlen létező hardvert sem szeretne utánozni ez a szoftver, csak felmerülő problémákra megoldást kínálni. Olyan egyedi algoritmust fejlesztett ki az alkotó, hogy komprimálás mellett egyből befolyásolni tudjuk, hogy mennyi mélye legyen a hangsávnak, illetve folyamatosan választani tudunk a Body és a Gain közzött. A termék neve egyszerűen GR. A Gain Reduction kezdőbetűiből, ami nemes egyszerűséggel a dinamikatartomány szűkítését jelenti. Nagyon hatásos fegyver: énekre, dobokra és gitárokra zseniális. Az egyszerű mélyfilterezéssel szinte minden zenei anyagból karaktert tudunk kicsiholni.

Ezután nem meglepő, hogy nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon ki a zseniális fejlesztő, vagy fejlesztőbrigád. A szemtelenül fiatal (25-28 évesnek saccolom) producert Joey Sturgisnak hívják. Annyit sikerült kiderítenem róla, hogy az extrém metál szerelmese. Közel tíz éve kezdte el foglalkoztatni a felvétel- és zenekészítés, nem mellesleg programozó végzettségű. Azért kezdett plugineket fejleszteni, mert meg szerette volna oldani a házi stúdiókban felmerülő problémákat.

Egy új fejlesztőgeneráció születésének lehetünk szemtanúi.
Már nem arról beszélünk, hogy 20-30 évet stúdióban töltő szakemberek ültetnek át az analóg világból bizonyos berendezéseket a digitális tartományba. Az új generáció már nem ismeri jellemzően a régi, ipari standardnak számító gépeket, inkább újszerű megoldásokat szeretne a frissen felmerülő problémákra.

Szerintem még sokat fogunk hallani erről az úriemberről.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!