Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Párhuzamos processzálás | Az összes hír
09 Jan

Párhuzamos processzálás

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: effekt | Címkék: keverés processzor

Rendkívül népszerű és sokat emlegetett keverési praktikáról van szó, de valójában mit is takar?

Röviden fogalmazva arról van szó, hogy a mixben a nyers, processzálatlan sáv mellé keverjük a processzált sávot. Ilyen esetekben a 100%-os processzált anyag szerepel a másik sávon.

A párhuzamos processzálás legismertebb formája, amikor éneket vagy más hangszert zengetünk, és a tiszta jel mellé Send-aux módon keverjük hozzá a zengetést. Ez az eljárás valamikor az 50-60-as években alakult ki, amikor az effektek terén még nem volt olyan nagy luxus, mint mostanában: a hangmérnökök és a producerek örültek, ha megengedhettek maguknak egy rugós zengetőt és egy (max. kettő szalagos) késleltetőt. Az effektezni kívánt sávok a megfelelő mértékben voltak az effektre küldve.

Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy virtuálisan végtelen számú effektet szúrhatunk bármelyik hangsávunk Insertjére. Persze ez közel sem jelenti azt, hogy a párhuzamos processzálás elavult technika lenne. Inkább úgy fogalmaznék, hogy más hangzás és más keverési cél megoldása a direkt, és más a párhuzamos effekthasználat.

Példának okáért, ha direktben zengetünk egy sávot, akkor az adott hangszert térbe helyezhetjük, viszont ha egy hangszercsoportot szeretnénk megzengetni, mondjuk az összes dobot vagy ritmusgitárt, akkor párhuzamos (Send return) módon a hangszercsoport összes elemét azonos térbe helyezhetjük.
Ezzel az eljárással nagy mértékben növelhetjük a véletlenül választott hangszerek összetartozásának érzetét.

Ugyanez igaz, ha párhuzamos effektként Delayt, Chorust vagy egyéb modulációs processzort használunk.

Kevésbé ismert tény, hogy dinamika- és szaturációs processzorokkal is sajátságos hangzás érhető el. Például Michael Brauer, egyik kedvenc hangmérnököm szerint a paralel kompresszió a kiváló hangzás legnagyobb titka. A szóban forgó esetben házasítjuk a nyers jel hatalmas dinamikatartományát a komprimált jel mérhetetlen vastagságával. Mindenből próbáljuk kihozni a legjobbat!

A felvett dobokat legszívesebben párhuzamosan processzálom, mert így sikerül a legjobban megtartani a hangszerek természetességét. Nagy kedvencem még: ha a refrénben ki szeretném emelni a pergőt és a basszust, akkor létrehozok egy olyan Send-return sávot, amelyen vagy nagy arányú kompresszorbeállítást, vagy bátran megtekert szaturációt használok, ezáltal külön energiát tudok kicsikarni az említett két hangszernek.

Összegezve: soha ne zárkózzunk el a párhuzamos processzálás használatától! Rendkívül kreatív lehetőségeket rejt magában, és segít egyedi hangzásunkra találni.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!