Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Az Ableton Live mint DJ szoftver (2. rész) | Az összes hír
06 Jan

Az Ableton Live mint DJ szoftver (2. rész)

Szerző: Bakonyi Bálint | Kategória: Ableton Live 9 | Címkék: DJ Serato Traktor Ableton Live

Folytatjuk Az Ableton Live mint DJ szoftver című cikkünket, melyben a teljesség igénye nélkül hasonlítjuk össze, milyen lehetőségeink, előnyeink, hátrányaink vannak az egyes technikák alkalmazásánál. Előzmények itt.

A lemezjátszó után folytassuk a CD-játszóval.
CD-játszó

1. Régebbi típusoknál a bakelitlemez-játszóhoz hasonlóan hamar kimerülnek a lehetőségeink, de használhatunk egy-két lakodalmas effektet, vagy loopolhatunk is, ha nagyon pontosak vagyunk.
2. Újabb típusoknál (pl. Pioneer Nexus 2000) már más a helyzet, hiszen a Rekordbox alapú multimédia-lejátszás maga a jövő.
Előkészíthetjük a trackeket 8 színkódolt (vagy plusz kontroller csatlakoztatása esetén több) hot cue-val, 4 lejátszót linkelhetünk, és a Beat sync-ekkel a Master deckhez igazítva a többi lejátszandó zenét, könnyedén loopolhatunk, scratchelhetünk, effektezhetünk, kreatívkodhatunk.
Régebbi társaival ellentétben ezeken az eszközökön már a master tempót is használhatjuk„"darálás" nélkül. Van ezen kívül Slip mód, Active loop, Emergency loop, meg tök jó Wave zoom, amivel belenézhetünk a zenébe részletesebben, illetve egyéb nyalánkságok is.


Serato
1. Timecode-ra ő a legzseniálisabb.

2. Kontrollerhasználat esetén szintén a hot cue-k és a loopolások lehetőségével bővülünk, viszont minden Serato cucc csak a saját szoftverrel használható és fordítva.

3. Hangminősége verhetetlen, köszönhetően a Serato hangkártyának.

4. A Sync tört ütemekre jobban működik, mint pl. a Traktornál.

5. Négy deck egyidejű használata lehetséges.

6. A Serato egy DJ szoftver, nagyjából ennyit tud, szóval ne is várjuk tőle, hogy megfőzi a reggeli kávénkat. A hasonló feature-öket a Native Instrumentsnél fejlesztik.


Traktor
1. Timecode-ra elég jó, de azért mégsem Serato.

2. Tempo/Beat sync (master tempóhoz vagy master deckhez) 4/4-hez viszont pontosabb, mint a Serato.

3. Négy deck egyidejű használata.

4. Hot cue-k, loopok.

5. Remix deck használata (loopok, hangminták rákeverése 2x4 csatornán).

6. Effect Rack használata (három effekt kombinációja).

7. Stems: az elmúlt idők legnagyobb durranása! Speciális formátum, mely 4 sávra bontva vásárolható meg. Mixeink izgalmasabbá, egyedibbé válnak, hiszen nem csak a mély-közép-magas hangszínszabályzókkal játszhatunk, hanem sávokban is gondolkodhatunk.

8. Bármilyen kontrollerrel, hangkártyával működik, viszont meg kell jegyezni, hogy a Traktor saját hangkártyái nem a legjobb hangminőségűek, legalábbis egy Nexushoz, Apogee-hez, vagy akár egy Motuhoz képest, és itt szintén lehet vitatkozni, hogy XY világsztár miért használja azt... na vajon miért? :)


Ableton Live
1. Legszembetűnőbb hátránya, hogy a DJ szettre előre fel kell készülnünk, vagyis a projektbe betöltött zenéket egyenként kell warpolnunk. Ne bízzuk magunkat az autowarpra, főleg mp3 formátum esetén! Tehát a Traktorral ellentétben, nincs lehetőségünk arra, hogy bármit előrántsunk a tarsolyunkból, szóval számkérés NINCS! (Nem mintha egyébként lenne... :D )

2. Ha a warpolásokkal kész vagyunk, azt teszünk, amit csak akarunk. A Nexus és a Traktor lehetőségei kiegészülnek a zeneírás, produceri munka során alkalmazott bármelyik technikával, hiszen egy DAW-ban dolgozunk. Hogy mik ezek a technikák, milyen lehetőségeink vannak, az a következő cikk témája lesz.


Látható, hogy az egyes eszközök és szoftverek különböznek, tehát ízléskérdés, hogy valakinek a "manuális" szett jön be, vagy esetleg plusz elemekkel szeretné inkább színesíteni az előadását, illetve a felsorolt technikák kombinációját alkalmazná, vagy külső eszközöket (Kaoss pad, drum pad, külső sampler/szinti).

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!