Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Kick Sampling FL Studioban | Az összes hír
04 Jan

Kick Sampling FL Studioban

Szerző: Kis Richárd | Kategória: FL Studio | Címkék: kick lábdob Edison EQ

Ebben a tutorialban azt fogom bemutatni, hogyan tudunk egy Kicket bármelyik dalból visszanyerni szinte 100% pontossággal.

Nincs szükségünk másra, csak a dalra, amiből a Kicket ki akarjuk nyerni és 4 darab EQ-ra.

Az első és legfontosabb, hogy keressük meg azt a részét a zenének, ahonnan a legkönnyebb a Kicket kivágni. Ez általában az Introban vagy az Outroban van.
Annak érdekében, hogy érdekes legyen a dolog, én a Dropból fogom megcsinálni, ennek ellenére lehetőleg ne szívassuk magunkat, és a legkönnyebb részt keressük meg. :)

A következő lépés, hogy egy olyan Kicket keressünk, amin nincs egyéb hangszer. Ez nem egyszerű, ha éppen a Dropból dolgozunk. A fő szempont az, hogy ne legyen rajta például taps, Crash, Ride vagy egyéb zavaró elem. A Bass és a Lead nem annyira zavaró, hiszen azok sidechainelve vannak.
Ha megtaláltuk azt a Kicket, amelyikkel dolgozni szeretnénk, a következő lépés az, hogy az Edisonban kivágjuk. Duplán kattintsunk a klipre, majd a Ctrl+E vagy Cmd+E billentyűkombinációval egyből az Edisonba helyezhetjük a zenét. A lehető legpontosabban jelöljük ki a Kicket, majd húzzuk be a Playlistbe.


Készítsünk belőle három máslatot, és vigyük be a mixerbe külön sávokra.Utolsó előtti lépésünk következik: mindegyik Layerre tegyünk egy EQ-t, majd az alábbi tartományok szerint vágjuk meg a Kickeket.

Sub: 30-100 Hz-ig. Mivel Kickről van szó, nem Bassről, bőven vághatjuk akár 40 Hz-től is.

Low-mid: 100-500 Hz-ig.

Mid: 500-5000 Hz-ig.

Top: 5000 Hz-től felfelé.

Ezek csak körülbelüli értékek, az adott helyzettől függően változhatnak. Érdemes velük kísérletezni, hogy minél jobb eredményt kapjunk.
Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak annyi a teendőnk, hogy megfelelő hosszúságúra állítsuk be a Kickeket. Térjünk vissza a Playlistbe, és minden Kickre állítsunk be egy Generic (bleeding)-et, ezzel kerülve el azt, hogy pattanjon a Sample.
Jöhetnek a hosszúságok:

Sub: Lehet hosszabb, hiszen ez lesz az alja.

Low-mid: Rövid koppanás.

Mid: Szintén rövid koppanás.

Top: Csak a tranziens.
Most már csak annyi dolgunk van, hogy exportáljuk és élvezzük, használjuk a végeredményt!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!