Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Az Ableton Live mint DJ szoftver (1. rész) | Az összes hír
02 Jan

Az Ableton Live mint DJ szoftver (1. rész)

Szerző: Bakonyi Bálint | Kategória: Ableton Live 9 | Címkék: DJ Sync lemezjátszó

Még mindig akadnak foggal-körömmel az "elavult" technológiákhoz, például CD-khez ragaszkodó DJ-k, akik szerint a mixelés kimerül két track manuális tempószinkronizálásában, és akik szerint az nem is DJ, aki laptopról játszik, viszont egyre többen ismerik fel a szoftverekben rejlő lehetőségeket is, melyek a kreativitás új dimenzióját nyitják meg.

A Sync gomb sokak elképzelésével ellentétben nem arra való, hogy a hiányos képességű, rutintalan DJ-k is tudjanak keverni, hanem arra, hogy időt és helyet hagyjon arra, hogy még többet hozzunk ki játékunkból, egyedivé, izgalmassá, konstruktívvá tegyük a kiválasztott számokat, hogy azok ne csak lejátszott trackek maradjanak.

Persze nincs felemelőbb érzés, mint„"megfogni, megérinteni" a zenét vinyl szett közben, ezért sem jelenthetjük ki, hogy bármelyik technika„értéktelenebb lenne a másiknál. A lényeg úgyis az, hogy a DJ mit hoz ki belőle, amit viszont össze tudunk hasonlítani, az az egyes technikák esetén kezünkben lévő eszközök összessége.

Most a teljesség igénye nélkül hasonlítjuk össze, milyen lehetőségeink, előnyeink, hátrányaink vannak az egyes technikák alkalmazásánál:
Lemezjátszó

1. A lejátszók számának megfelelő tracket tudunk összekeverni.

2. "Megérinthetjük" a zenét, ami nagy élményt nyújt szett közben...viszont aki nem ismeri a direkt meghajtású Technics motort, annak nehéz ezt elmagyarázni.

3. Megfelelő érzék, hosszas gyakorlás, rutin kell ahhoz, hogy valaki közönség előtt cool szettet nyomjon.

4. Hangminősége (bár a hívők mást állítanak) rosszabb a kellő bitmélységű, tömörítetlen digitálisnál. Tudom, ez kissé szubjektív megállapítás. A dinamikatartományba, egyéb részletekbe most ne menjünk bele, hiszen merőben más a kettő. A fizikai rezgés ugyanis nem ugyanaz, mint egy kiszámolt D/A konverzió, ezért is felesleges a mélyreható összehasonlítás. A legjobb megfogalmazás talán ez: a vinyl őszintébben szól, de "szarabbul": recseg, torzít, pattog – viszont van, aki pont ezt szereti, tehát nézőponttól függően akár szebbnek is nevezhetjük.

Maradjatok velünk, mert a következő részben folytatjuk!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!