Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: EQ: Mikor, milyet és miért? | Az összes hír
28 Dec

EQ: Mikor, milyet és miért?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: EQ | Címkék:

Miért használjunk analóg modellezésű hangszínszabályozókat?
Jogosan vetődik fel a kérdés abban, aki zeneszerzésre, producerkedésre adja a fejét manapság.

Teljesen mindegy, melyik workstation programot választjuk (Pro Tools, Cubase, Logic, Ableton, FL Studio stb.), mert mindegyikben találunk egy beépített EQ-t. Ezek a beépített processzorok a legtöbb esetben digitális elven működnek, általános felhasználásúak. Digitális alatt azt értem, hogy végzik a dolgukat mint hangszínszabályozók, pontosan, precízen, különböző minőségben, viszont nem színezik a hangot, nem adnak karaktert a zenei sávnak.

Színezés és karakter alatt azt a jelenséget értem, amikor egy hardver EQ még bypass állapotban is belenyúl a zenei hang frekvenciamenetébe, megváltoztatva annak spektrális jellemzőit.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne használjunk általános felhasználású, digitális EQ-kat. Épp ellenkezőleg: mindenkinek szüksége van egy jó hangú, semleges hangszínszabályzóra, akár hangszereléssel, akár keveréssel foglalkozik. Ha nem vagyunk megelégedve a DAW-unk beépített hangszínszabályozójával, akkor a Fabfilter Pro Q vagy az Izotope Alloy tökéletes választás semleges hangzású processzornak.

Elég sokszor előfordul, hogy valamilyen zavaró vagy idegesítő frekvenciától meg szeretnék szabadulni. Ilyenkor lépnek színre a digitális hangszínszabályozók. A legtöbb esetben a Pro Tools beépített EQ3 processzorát használom erre a célra, viszont ha nem vágni szeretnék egy zenei sávban, akkor már inkább olyan pluginekhez nyúlok, amelyek valamely legendás hardver vagy keverőpult hangszínszabályzóját emulálják. Az ilyen szoftverek a legtöbb esetben az analóg berendezésekhez hasonlóan, zenei módon színezik a hangot, karaktert adnak neki.

Ha digitális tartományban keverek, akkor a karaktert nem a vágásoktól várom. A stratégiám az, hogy előbb eltávolítom semleges hangzású EQ-val a nem kívánt tartományokat, majd komprimálással és emeléssel szeretném megadni a karaktert.

Valójában magas emelésnél ítélhető meg igazán egy szoftver EQ-minősége. Ha csak csörgős-zacskós hangzású magas emelésre képes, akkor hagyjuk...

Kedvenceim mély és magas emelésnél a Pultec utánzatok.
Szerintem a Waves, az Universal Audio és az IK Multimedia termékei használhatóak. Nem szabad megfeledkezni a legendás keverőpultok hangszínszabályozóiról sem. A Neve, Amek, SSL, API, Trident mind jellegzetes hangzást képviselne, egyedi módon színezik a zenei hangot.

A felsorolt hardverek emulációival a kívánt mértékben életet lehelhetek a zenei sávjaimba. Érdemes kísérletezni, hogy a zenei ízlésünknek mi a legmegfelelőbb analóg modellezésű karakter.

Azt szoktam tanácsolni, hogy egy nagyon jó minőségű, semleges EQ-val és 2-3 karakteres processzorral túl lehet élni minden keverési és zeneszerzési szituációt.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!