Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Akusztikai kisokos 4. | Az összes hír
10 Dec

Akusztikai kisokos 4.

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: állóhullámok

Ha akusztikáról beszélünk, nem kerülhetjük el a legkellemetlenebb témát: a mély frekvenciák kezelését házi stúdiónkban.

A legtöbb házi produceren kifognak a mély frekvenciák: vagy túl sok, vagy túl kevés. Ha túl sok, akkor amit otthon elégnek hall, az máshol rettentően vékonyan szól, ha viszont a helyiség elnyeli vagy elmaszkolja a mélyeket, mégis jónak tűnik azok eloszlása, akkor sajnos a valóságban rendkívül búgó, mélytöbbletes keverést gyártott.

Természetesen szinte minden házi stúdiózásra szánt helyiség akusztikája rendkívül komplex, ami azt jelenti, hogy a mélyek alsó oktávját erősíti vagy gyengíti, míg a magasabb oktávban teljesen máshogy viselkedik.

A frekvencia a hullámhossz reciproka, amiből logikusan következik, hogy a mély frekvenciák fölöttébb hosszú hullámok. Ahhoz, hogy a mély frekvenciák visszaverődés nélkül kiteljesedjenek, eléggé hosszú szobára van szükség.

Igazából a házi stúdiók dimenziója meglehetősen kicsi, emiatt pedig nagyon gyakran alakulnak ki bennük állóhullámok. Állóhullámnak nevezhetjük azt a (sajnos mindennapos) esetet, amikor egy kisméretű házi stúdióban össze-vissza verődnek a mély frekvenciák, amitől olyan érzésünk lehet, mint egy buliban, amikor a mélynyomó környékén téblábolva a basszusok fizikailag igénybe veszik a testünket. Tehát az állóhullámok rendkívül kellemetlenek, mert folyamatos hangnyomást eredményeznek, ez pedig meggátolja a dinamika tiszta percepcióját, így egy idő után csak egy homályos masszát fogunk hallani, ami végképp ellehetetleníti a zenénk keverését.

Nem nehéz belátni, hogy kicsi helyiségben nem használhatunk mélynyomóval támogatott lehallgató rendszert, valamint nagyméretű hangfalat. 12 m² alatt csak és kizárólag olyan stúdióhangfalat vegyünk igénybe, a mély-, középnyomómérete 5 inches. 18 m² alatt nem érdemes 8 inches mély-, középnyomóval szerelt sugárzót használni.

Véleményem szerint mélynyomós rendszert csak akusztikai mérnök által tervezett szobába érdemes tenni, de akusztikai elemekkel, basszuscsapdákkal, a megfelelő hangfal választásával és kalibrálásával is sokat javíthatunk a helyzeten.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!