Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: 32 vagy 64 bites verzió? | Az összes hír
21 Nov

32 vagy 64 bites verzió?

Szerző: Kis Richárd | Kategória: FL Studio | Címkék: RAM

Nagyon sokszor kérdezik tőlem, melyiket érdemes feltelepíteni. Miért van 64 bites verzió? Ebben a cikkben részletesebben kifejtem, melyik verzió mit tud.

A 32 és 64 bites FL Studio közötti különbség azt jelenti, hogy melyik mennyi RAM-ot képes használni. A 32 bites rendszer 4 GB adatot tud kezelni (2^32-=4294967296 bit). A 64 bites rendszer elméletileg 16 EB-hoz férhet hozzá (2^64=184467440737095516 bit), ami 16 millió GB, azonban ez 8 TB-ra van limitálva.

Itt jön a képbe a virtuális memória.

A virtuális memória egy, az operációs rendszer vagy a számítógép hardvere által nyújtott szolgáltatás (legtöbbször a kettő szoros együttműködése), ami általában egy külső tárolóterület (merevlemez) igénybevételével, a futó program(ok) számára transzparens módon biztosítja, hogy a program végrehajtáskor a központi vagy operatív memória fizikai korlátai észrevétlenek legyenek.

A DAW-okban a memóriát főként a Sample-k használják.
Ha nincs elég RAM az adatok tárolására, akkor a szoftver a merevlemezre fogja írni az adatokat. Ezt hívjuk lapozó fájlnak.
A HDD és az SSD jelentősen lassabb, mint a RAM, tehát a programok lelassulnak, ha az adatot nem a RAM-ból érik el. Ez a DAW-ok esetében underrunokat (audió hibát) okozhat.
Érdemes kiemelni, hogy a virtuális memória korlátai programonként értendők. Minden alkalmazás vagy folyamat megkapja a saját 2, 4 vagy 8000 GB memóriakapacitását, amiből gazdálkodhat.
Amikor kifutunk a rendelkezésre álló memóriából, akkor az alkalmazás hibaüzenet fog küldeni (Out of memory). 32 bites rendszer esetén ez igen valószínű. A 64 bites rendszerrel is megtörténhet ugyanez, a valóságban azonban nem fordul elő, hiszen 8 TB memória ~1,5 év CD-minőségű audió adatnak felel meg.

Ebből az következhetne, hogy a 64 bites FL Studio sokkal több Samplet képes kezelni, mint a 32 bites változat, azonban a 32 bites verziót olyan memóriagazdálkodási eszközökkel látták el, amelyek lehetővé teszik, hogy meghaladjuk a 4 GB-os határt.

A Sample-ket és VST plugineket külön folyamatokként kezeli, tehát egyenként futnak az FL Studio mellett, az FL Studio által használt memórián felül számolandók. A Wrapperből kiválaszthatjuk, hogy a pluginek 32 vagy 64 biten fussanak (Bridge), a Sample-knél pedig a Channel & Audio beállításoknál a ’Keep on disk’ -et használhatjuk.
A ’Keep on disk’ és a ’Bridged Mode’ jelentősen csökkenti a memóriahasználatot. Ezek együttes alkalmazásával pedig a projektek teljesen ki tudják használni a számítógépünk kapacitását.

A 64 bites plugineket is használhatjuk a 32 bites FL Studioban, azonban ezek is limitálva vannak 4 GB-ig, hiszen a 32 bites program továbbra is csak ennyi memóriát képes kezelni. Ha 64 bites FL Studioban használunk 32 bites plugint, ezt is bridgelni fogja a program, amely jobban használja a CPU-t, mintha a 64 bites verziót töltöttük volna be. Ez fordítva is igaz.
Természetesen 32 bites Windows esetén csak a 32 bites FL Studiot tudjuk futtatni.

Érdemes tehát a 32 bites plugineket a 32 bites FL Studioban használni, a 64-eseket 64 bitesben. Ha nagy Sample Libraryket (Kontakt) vagy ROMplereket (Nexus) használunk, akkor érdemes 64 bites FL Studiot feltelepíteni. Ha több mint 4 GB memóriánk van, érdemes kihasználni, és a 64 bites szoftverrel dolgozni.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!