Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Szerelem első látásra: VerbSuite Classics | Az összes hír
16 Nov

Szerelem első látásra: VerbSuite Classics

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: reverb

A hozzám hasonló régi motorosok tudják, hogy tíz évvel ezelőtt még lehetetlen volt épkézláb megszólalású zengető plugint találni.

A marketingszöveg nagyon sok termékről ígérte, hogy a vas Lexiconok és TC Electronicek minőségi hangzását hozza, de az ígéretek sajnos nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Egérutat jelentettek a Pro Tools HD és TC PowerCore kártyákkal dolgozó szerencsések számára az erre a platformokra írt TC és Lexicon pluginek, kisvártatva pedig megjelentek a konvolúciós zengetők, melyek a valós tereket, analóg és digitális masinákat tudták lemintázni.
Elképzelhetetlen minőségben dolgoztak, ha a korabeli algoritmusos reverbekkel hasonlítjuk össze őket. Utóbbiak algoritmusok alapján számolják a térszimulációt. A legismertebb szoftver az Altiverb ebben a kategóriában.

Pontosan öt évvel ezelőtt a processzorok teljesítményének drámai javulásával több, kifinomult algoritmussal rendelkező termék jelent meg, gondolok itt elsősorban a Lexicon és a 2CAudio plugincsaládjaira. A konvolúciós masinák kevésbé voltak flexibilisek, a mintázott zengetést tudták reprodukálni, kevés változtatási lehetőséggel. Az algoritmussal rendelkező társaik pedig csak egyféle hangzást tudtak produkálni.

A történeti áttekintés után már érthető, hogy miért nagyszerű termék a Verbsuite Classics. A Slate Digital programozói a Liquid Sonic alkotóival karöltve egy nagyszabású vállalkozást valósítottak meg. Fusion Impulse Response technológia működik a szoftver hátterében. Még mielőtt elvesznénk az informatikai tudnivalók tengerében, elégedjünk meg annyival, hogy a masinát alkotó úriemberek megújították a konvolúciós technikát úgy, hogy sokkal precízebben mintázza le a digitális berendezéseket, ezáltal pedig sokkal mélyebben bele tudunk nyúlni a zengetést meghatározó paraméterekbe. Vagyis egyesíteni próbálták a fent vázolt két plugintípus erényeit.E zengető alkotói hét legendás készüléket mintáztak le alaposan. A rekreált klasszikusok között megtalálható többek között a Lexicon 480L, az EMT 250, a Quantec Yardstick, a TC Electronic M 2000 és 6000, az AMS 16 és az Eventide SP2016. Az elmúlt harminc év összes legendás hangzása megtalálható ebben a szoftverben. Ha számításba vesszük azt a tényt, hogy ezeket a rekreált tereket a saját szánk íze szerint variálhatjuk, akkor valóban azt mondhatjuk, hogy nagyot alkotott a fejlesztőbrigád.

Mindenki számára csak ajánlani tudom: egyetlen processzorral számtalan hangzás megvalósítható. Eddig csak dicsérő szavakat használtam, most jöjjön a hideg zuhany: a termék ára pontosan 199 dollár. Nem olcsó, de gyakorlatilag egy készülékkel megkapunk mindent, amire szükségünk lehet alkotás során.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!