Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mi az a Mid/Side EQ? | Az összes hír
14 Nov

Mi az a Mid/Side EQ?

Szerző: Kis Richárd | Kategória: FL Studio | Címkék: Patcher EQ

Mielőtt belevágnánk a tanulásba, pillantsunk rá az Image-Line honlapjára, hiszen nemrég kijött az FL Studio 12.4. Akik kedvelik az analóg szintiket, mindenképpen frissítsenek, mert egy új pluginnel bővült: a Transistor Bass a közkedvelt Roland TB-303-as Bass Line szinti emulálása. Már ki is próbáltam, az eredmény nagyon vagány lett.
A frissítésről bővebben itt olvashattok, de most térjünk rá a lényegre: szeretném bemutatni, hogy tudunk FL Patcher segítségével Mid/Side ekvalizálni.

A telt hangzású mixet panorámázással és sztereó képalkotási technikák segítségével is elérhetjük. Többek között ilyen a Mid/Side. Ebben a technikában a középről, illetve a szélekről jövő jelet külön ekvalizáljuk.

A Mid csatorna a sztereókép közepe. Amikor emelünk a Mid csatornán, akkor sokkal inkább középről érzékeljük az audió jelet. A Side csatorna a sztereókép széle. Amikor emelünk a Side csatornán, akkor sokkal inkább szélesnek érzékeljük az audió jelet.

Tehát ez a metódus nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mixünk tisztább és teltebb legyen.

Első dolgunk az legyen, hogy adjunk egy Patchert az egyik csatornára a mixeren. Az FL Patcherje rengeteg lehetőséget nyújt, ezért érdemes kiismerni: többek között a Mid/Side ekvalizálásban fog most segíteni.
A következő feladat, hogy a sztereó jelet szétbontsuk Midre és Side-ra. Ehhez a Stereo Shaper nevű pluginre lesz szükségünk, amit az F8 billentyű lenyomása után felugró Plugin Pickerből választhatunk ki. Amint elkezdjük begépelni, hogy Shaper, az egerünk rá is fog ugrani, egyből megtaláljuk. Ezután még két darab Parametric EQ 2-t adjunk hozzá ugyanígy. Itt kell, hogy tartsunk:
Állítsuk be a Shapert, majd kössük össze az EQ-val.
Kattintsunk duplán a Stereo Shaperre a Patcherön belül, és a fenti nyilak egyikére jobb egérgombbal kattintva hívjuk elő a menüt. Válasszuk ki a Mixing almenüben a Mid–aSide splitter Presetet.
Kössük össze a plugineket. Ragadjuk meg a To FL Studio feliratnál lévő, sárga inputot, és kössük be a felső EQ inputjába, majd az EQ-ból kijövő, sárga outputot a To FL Studio feliratba. Ez lesz a Mid-jel.
A következő a Side-jel. Kattintsunk jobb egérgombbal a Shaperre. Az itt felugró menüben válasszuk az Outputs-Audio-3. Send 2 pontokat. Az alábbi képen zölddel bekarikázott számoknak egyezniük kell!
Ezután már csak annyi van hátra, hogy a Shaperön megjelenő új, sárga outputot bekössük úgy, mint a Mid résznél, majd a megfelelő EQ kiválasztásával el is kezdhetünk dolgozni. Jó mixelést!


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!