Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Minek nekem előfok, ha már úgyis van a hangkártyámon? | Az összes hír

Gondoljunk arra, hogy hirtelen pénz áll a házhoz, és azon kapjuk magunkat, hogy a legdrágább Moog szintetizátort cipeljük haza. Csodálatos hangzása elkápráztat minket, ám ebből a következő feladat adódik: a lehető legjobb minőségben kéne rögzíteni a hangszer hangját.
Itt jönnek a képbe az előfokok, vagy preampok. Közülük a legtöbb nemcsak mikrofon-, hanem vonalszintű jelet is tud fogadni, tehát nemcsak ének, illetve gitár, dob, stb, hanem hardveres szintetizátorok vagy effektek rögzítésére is alkalmas.

“Minek nekem előfok, ha már úgyis van a hangkártyámon?” A kérdés jogos, viszont a belépő szintű és középkategóriás konvertereken található, integrált preampok nem igazán érik el a hardverpreampok nyújtotta minőséget.

A zenei jel digitalizálása előtt (A/D koverzió) a mikrofonelőfok az utolsó tevékeny láncszem az analóg tartományban, ezért kitüntetett a szerepe. Még egy közepes mikrofonból is kicsikarhatunk jó minőséget, ha jó a preampunk, szintetizátorunk hangját pedig teltebbé képes tenni. A mikrofonok és hangszerek impedanciás jelét nagy impedanciássá erősíti, belenyúlva azok tonális karakterébe.

A mikrofonelőfokok lényegében a mikrofon halk jelét alakítják vonalszintű jellé, vagyis (típustól függően) 0-72 dB hangerővel képesek felruházni. Többségük rendelkezik vonalszintű bemenettel, vagyis 0-25 dB erősítéssel készíti elő a jelet, hogy kiváló minőségben legyen rögzítve és transzformálva a DAW-unkba.

Mind szívesebben vennénk százezer forint alatti terméket, viszont a valóság az, hogy a filléres előfokok nem javítanak a minőségen, sokkal inkább roncsolják azt, ezért szeretnék bemutatni két, tudásához mérten olcsó előerősítőt, melyek még középkategóriás mikrofonokkal használva is szinte stúdióminőségű felvételeket produkálnak.

Warm Audio WA12


Szerintem ez a legolcsóbb preamp azok közül, amelyek hangzás tekintetében valóban hozzá tudnak tenni a rögzítendő zenei jelhez, származzon az mikrofonból vagy hangszerből. 460 eurós ára itthon drágának tűnhet, de abban biztosak lehetünk, hogy egy hangkártyára integrált preampnál klasszisokkal jobb.

Gyakorlatilag az USÁ-ban a hetvenes évek óta ipari sztenderdnek számító API előerősítő klónja Cinemag transzformátorral.

Focusrite ISA One


Az előző modellhez hasonlóan egycsatornás előfok, desktop kiszerelésben. 530 Eurós árával szintén hatalmas minőségi ugrást jelent beépített társaihoz képest.

Az ISA One a Focusrite nyolcvanas években gyártott, nagy formátumú keverőasztalainak channel stripjén alapul. Hírnevét öregbíti, hogy az eredeti áramkört a legendás Rupert Neve tervezte. Jó tapasztalatom van abban, hogy VST hangszerek hangjait egy Sherman Filterbankkal és egy ISA One-nal együtt használva teljesen új hangzást csavarjunk ki, nem is akármilyen minőségben.

Harmadikként egy többcsatornás verziót szeretnék ajánlani.
RME Quadmic II


A nem túl drága, többcsatornás megoldások közül messze a legjobb és nagy kedvencem ez a termék, mely 490 Euró, fél rack méretű és négy csatornát képes egymástól függetlenül kezelni. Minőségben valamennyire elmarad az előző két preamptól, hiszen azoknál egy csatorna kerül annyiba, mint a Quadmic II-nál négy, viszont nagyon jó kiindulási alap többcsatornás dob-, gitár-, stb, vagy komolyzenei felvételhez, illetve olyan többcsatornás hangkártyákhoz, ahol nem rendelkezik minden bemenet integrált előerősítővel.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!