Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Öt hangkártya, ami megéri az árát | Az összes hír
03 Máj

Öt hangkártya, ami megéri az árát

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: hangkártya audio interface best buy

A stúdiómonitorok után vizsgáljuk meg stúdióépítés szempontjából a hangkártyapiacot is. Ebben a felsorolásban nem szeretnék ranglistát felállítani, mert alapvetően az a célom, hogy különböző kategóriákban bemutassam a legjobb ár-érték arányú hangkártyákat, vagyis a best buy termékeket. Szóba kerül az abszolút belépő szint, ahol nem több mint két bemenetre és kimenetre van szükségünk, illetve ennek a kategóriának a sztárjai, valamint olyan hangkártyák, amelyek több ki- és bemenettel és mikrofonelőfokokkal is rendelkeznek.

Focusrite Scarlett Solo, az abszolút belépő szint

A két ki- és egy bemenettel rendelkező termékek közül a legjobb ár-érték aránnyal büszkélkedhető példány. USB 2.0 csatlakozóval kommunikál a számítógéppel, legyen az asztali vagy laptop. Aránylag jó minőségű konverterekkel rendelkezik, de ez ne tévesszen meg bennünket: ez a megfizethető belépő szint, ami alá nem érdemes adni. A maga kb. 30.000 Ft-os árával az egyik legesélyesebb versenyző.


A pénzünkért két kimenetet kapunk, amit párhuzamosan fülhallgatóval is használhatunk egy alternatív kimenetként. A bemeneti oldalon választhatunk, hogy TRS (jack) vagy XLR dugóval csatlakozunk. TRS-nél vonalszintű jelet fogad a hangkártya. Gitárt, szintetizátort vagy más hangszer jelét rögzíthetjük vele. XLR-nél mikrofonnal készíthetünk felvételt. Természetesen a hangkártyába tervezett előfok +48 V-os fantomtáp leadására is képes, így nemcsak dinamikus, hanem kondenzátormikrofont is használhatunk.

24 bites, 96 kHz-es felbontásra képes. Ez a számadat körülbelül annyit jelent a mai világban, hogy egy kocsinak négy kereke van, de lehet Trabant vagy Aston Martin is. Természetesen nem mindegy. Alternatívaként a Steinberg UR12-et ajánlom.


Apogee Duet, a high end

Nagyjából hasonló tudású hangkártya, mint az előbb tárgyalt Focusrite Solo. Mégis hogy lehet, hogy a kb. 30.000 Ft-os árral szemben az Apogee Duet kb. 240.000 Ft-ba kerül? Ennyi pénzért vehetünk akár nyolc kimenettel és nyolc mikrofonelőfokkal rendelkező cájgot is!


Nos, az Apogee filozófiája szerint olyan házi stúdiókat kell megcélozni, ahol elég négy ki- és két bemenet, de a kategóriában a legjobb minőség az elvárás. Pontosan a kimagasló minőségű konverterekért fizetünk ennyit. Az előző hasonlattal élve: ez nem Trabant, inkább luxusautó. 24 bites és 192 kHz-es felbontásra képes. Bemeneti oldalon vonal- és mikrofonszint fogadására képes, valamint USB 2.0-n csatlakozik a számítógéphez.

Többször hangsúlyoztam, hogy pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb konvertert kell vásárolni. Nos, itt kiváló színvonalú konverzióval vehetjük fel a hangszereket. Alternatívaként az RME Babyface Prot ajánlom, szintén borsos árral, de világklasszis teljesítménnyel.


M-Audio M-Track Eight, a nyolccsatornás belépő szint

Ez a hangkártya nem minőségében különbözik az előző kettőtől, csupán más munkafolyamatokra hivatott. Nemcsak visszahallgatás és alapszintű felvételkészítés az elsődleges szempont, hanem bővebb stúdióintegráció. Utóbbi alatt azt értem, hogy külső effektek és hangszerek használatakor minimum nyolc ki- és bemenetes konverterre kell alapoznunk.


Nyolc vonalszintű és mikrofonbemenet fogadására képes, 24 bit-es, 96 kHz-es felbontásban dolgozik és USB 2.0 szabványon keresztül csatlakozik a számítógéphez. Egyszerre nyolc csatornát rögzíthetünk, legyen az akusztikus vagy elektromos hangszer, így pedig egész komoly demófelvétel készíthető egy bandáról, vagy elektronikus zenészek esetében akár nyolc mono, vagy négy sztereó szintetizátort csatlakoztathatunk a számítógépes rendszerbe. Kb. 120.000 Ft-os árával abszolút jó vételnek számít a többcsatornás hangkártyák közt.

Amióta az Avid megvásárolta az M-Audiot, a konvertereik drámaian jobbak lettek. Természetesen meg sem közelítik az Apogee vagy RME minőségét, de ne feledjük, hogy nyolc előfokot kapunk! Aki külső gépeket használna, de nem szeretne bankot robbantani, annak kiváló vétel lehet ez a termék.


MOTU UltraLite, a megfizethető felső kategóriás

Biztos sokan felszisszennek, amikor a MOTU termékeit felső kategóriának titulálom. Kétségtelenül jobb minőséget képviselnek, mint a Focusrite és az M-Audio, de valamennyivel elmaradnak az RME-től és Apogee-től. Nevezhetjük a felső kategória belépő szintjének is.


Kétségtelenül jó konverterrel rendelkezik. Az az érdekessége, hogy választhatunk, FirWire-rel vagy USB 2.0-val csatlakozunk. Nyolc ki- és bemenettel rendelkezik. Bemeneti oldalon csak vonalszint fogadására képes. Az M-Audio cájggal szemben csak egy, nem nyolc mikrofonelőfokkal rendelkezik.

Kb. 200.000 Ft-os árával abszolút bajnoknak számít, ha a belépő szintnél sokkal jobb minőségre vágyunk és kettőnél több ki-, bemenetre van szükségünk.


Universal Audio Apollo FireWire, a nagy tudású

A legtöbb házistúdió-tulajdonos számára egy picit fantasy kategóriának számít kb. 600.000 Ft-os árával, de úgy gondolom, itt a helye ennek a terméknek. Előfordulhat, hogy kinőttük a régi hangkártyánkat, terebélyesedett a külsőszintetizátor- és effektgyűjtemény, és kiváló minőségben szeretnénk integrálni a számítógépünk köré.


24 bit, 192 kHz felbontásban dolgozik, a konverterek mellé pedig még egy Universal Audio Quad kártyának megfelelő DSP teljesítményt is kapunk, szép kis plugincsomaggal. A termék késése 1,1 ms, ami még a digitális keverők között is szenzációs. Nyolc analóg bemenettel és 14 analóg kimenettel számolhatunk. A konverterek minősége világklasszis, egyszerűen nem hagy kívánnivalót maga után. A nyolc bemenet közül négy mikrofonelőfok, szintén superior minőségben.

Ez a termék három az egyben, sok ki-, bemenetes hangkártya, masszív teljesítményű DSP, valamint csúcsminőségű előfok. Azt hiszem, van mire spórolni!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!