Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mi a számítógépes zenélés? | Az összes hír
28 Ápr

Mi a számítógépes zenélés?

Szerző: Borosi Gábor | Kategória: szoftver | Címkék: DAW 100 kérdés – 100 válasz

A zene lejegyzése számítógépes környezetben egy eljátszott dallam hangjegyenként való rögzítését jelenti. Lényegében ez a MIDI. Míg régen a zeneszerző egy papírlapra jegyezte le hangjegyenként, a hangszeren játszó zenész pedig onnan olvasta le, addig a számítógépen belül a MIDI-szabvány tárolja és közvetíti a hangjegyeket.

Természetesen lehetőség nyílik a szólamok hagyományos, kottaszerű ábrázolására is, azonban ez manapság kizárólag a zenészek egymás közötti kommunikációját segíti, a számítógépen belül a hagyományos kottának nincs funkciója. A MIDI-alapú zenélés legnagyobb előnye, hogy a felvett szólamok tetszés szerint szerkeszthetőek utólag, ahogy a hangszerek hangja, illetve maguk a hangszerek is.
Az egyes szólamokhoz tartozó, megfelelő hangszín vagy hangszer kiválasztását hangszerelésnek (arranging) nevezzük. Ahogy a zene szólamokból, úgy a számítógépen szerkesztett zene sávokból (track) épül fel. A soksávos felvételi technika (multi-track recording) megjelenése tette lehetővé, hogy szólamainkat ne egyszerre, hanem akár egymástól függetlenül is felvehessük, térben és időben szeparálva, majd utólag keverhessük össze azok arányait. Ha felvett audio sávokkal dolgozunk, akkor szükség lehet arra is, hogy még keverés előtt javítsunk és finomítsunk az anyagon. Ezt nevezzük editálásnak, az angol ‘editing’ szóból eredően. A szerkesztés folyamán a felvett anyagból kivághatunk részeket, másokat más helyre illeszthetünk, duplikálhatunk, feljátszási és intonációs hibákat javíthatunk. A hangszerelés és editálás után ideális esetben az egyes szólamok rögzített hangsávjainak dinamika-, hangszín- és hangerőbeli viszonyaival kell foglalkoznunk, vagyis meg kell kevernünk a zenét, aztán már “csak” a mastering, formátumkonverziók, tömörítés, stb. van hátra. A számítógépes zeneszerkesztés óriási előnye a hagyományos stúdiómunkához képest, hogy a folyamatoknak nem kell okvetlenül “szabályos” sorrendben haladniuk. Keverés közben bátran tervezhetünk további hangszíneket, vagy újabb ötleteket is feljátszhatunk.
Aki elsajátítja egy hagyományos zeneszerkesztő szoftver működését, az kis idő elteltével otthonosan fog mozogni egy igazi stúdióban is, aki pedig egy igazi stúdió működését ismeri, az el fog boldogulni egy virtuálisban is. Ha azt mondjuk, hogy a pergő sávra illessz be egy Delay-t az 1-es Auxon, és állítsd -6 dB-re, akkor az Cubase-ben, Logicban, Ableton Live-ban, de egy hangstúdió keverőpultján is ugyanazt fogja jelenteni.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!