Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: TOP 5 stúdiómonitor elérhető áron | Az összes hír
22 Ápr

TOP 5 stúdiómonitor elérhető áron

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: hangfal Event Adam Tannoy Focal

Gondolom, megoszlanak a vélemények arról, hogy mit nevezünk megfizethetőnek. Külföldi cikkekben ez a határ általában 1.000 euró alatti összeget jelöl. Legyünk realisták, és a hazai gazdasági viszonyokat szem előtt tartva ezt az értékhatárt csökkentsük 200.000 Ft-ra. A legtöbb ilyen sugárzópár a belépő szintű kategóriába tartozik, de ez ne kedvetlenítsen el bennünket. Attól, hogy nem a kedvenc producereink hangfalai között csemegézünk, még nagyon jó teljesítményű monitorokat találunk ebben a kategóriában is.

5. Yamaha HS5, a legolcsóbb

Kb. 100.000 Ft-ért már nagyon precíz hangzású hangfalat vásárolhatunk. Kinézetében a nagy múltú NS-10-re hajaz, de ez ne tévesszen meg senkit. Aktív, 70 W teljesítményű sugárzót kapunk a pénzünkért, amit 5 inches közép-, mélynyomóval és 1 inches tweeterrel szereltek fel. A legnagyobb erénye, hogy az általam és sok más hangmérnök által preferált 800-3500 Hz közötti tartományban rendkívül precíz. Kissé középszerű a sztereó képe, de jó elhelyezéssel javíthatunk rajta. Legnagyobb hátránya, hogy kis mérete miatt a pontos hangleképzése körülbelül 80 Hz körül kezdődik. Papíron 54 Hz-től visz át zenei információt, de a stúdióhangfalaktól megkövetelt +/-3 dB-es precizitást csak kb. 80 Hz felett teljesíti. Ez azt jelenti, hogy nem kapunk valós információt az emberi fül számára érzékelhető legmélyebb oktávról. Ennek ellenére szerethető és házi stúdióban jól használható sugárzó.

4. Focal Alpha 65, a precíz

A high-end hifi hangfalairól ismert cég belekóstolt a stúdióhangfalak gyártásába. Tegyük össze a két kezünket és adjunk hálát, mert 200.000 Ft-ért egy rendkívüli hangminőséget produkáló terméket kapunk. Nevéből könnyen kikövetkeztethető, hogy hat és fél inches közép-, mélynyomóval van szerelve. Jóval nagyobb teljesítményre képes, mint az ötödik helyezett Yamaha. 140 W-os teljesítmény mellett 45 Hz-től már precíz lehallgatást biztosít. Egy közeltéri monitortól ez már jó teljesítmény, hiszen a négyhúros basszusgitáron megszólaltatható legmélyebb E hang megközelítőleg 41 Hz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a teljes spektrumról pontos képet alkot. Rendkívül jó a sztereó leképzése és kiegyensúlyozott hangkép jellemzi. Kedves barát lehet bármely házi stúdióban.

3. Tannoy Reveal 802, a brit

Le sem tagadhatom vonzódásomat a száraz, precíz brit hangfalakhoz. A Tannoy a Focalhoz hasonlóan hosszú high-end hifi történelemmel rendelkezik, de a francia vetélytárssal ellentétben már a hetvenes évek óta gyárt stúdiók számára is. Húsz évvel ezelőtt System sorozata rendkívül elterjedt lett angolszász körökben. A Yamaha NS-10 mellett a Tannoy System 600 a másik kedvenc stúdiólehallgatóm. Általában nem kedvelem a 8 inches közép-, mélynyomóval szerelt hangfalakat, mert (főleg a 200.000 Ft alatti kategóriában) a legtöbb termék mélyei túlzottak, pontatlanok, ezért olyan diszkós érzetű lesz a hangfal, sok méllyel és magassal, plusz a kulcsfontosságú középtartomány nem elég részletes. Ezzel szemben a Tannoy, a maga 150.000 Ft-os árával csodát művel. Bármely hangerőn sziklaszilárd mély jellemzi. Mindezt úgy teszi, hogy jól kontrolláltak a mélyei és megmarad a brites szárazság. Nagyobb szobával rendelkező elektronikus és hip hop producereknek ajánlom, mivel nekik fontos a mély tartomány precíz leképzése.

2. Adam F7, a pontos német

Az Adam nagyon érdekes konstrukciókkal próbálkozik a stúdiómonitorokat illetően. A 7 inches közép-, mélysugárzó üvegrostszálból készült, ami más gyártóknál kevésbé elterjedt. A magas sugárzó ún. X-ART ribbonsugárzó. Ehhez hasonló konstrukciókkal a high-end hifi hangfalaknál találkozunk. Ennek ellenére rendkívül részletes hangfalról beszélünk. Viszonylag nagy teljesítményű is. 140 W-hoz elég nagy házi stúdió kell. Az ideális szobaméret nagyobb, mint 18-20 négyzetméter. Természetesen minden hangfalra igaz, hogy van egy karaktere, ami vagy egyezik az ízlésünkkel, vagy nem. Szerintem ez az állítás az Adam hangfalakra hatványozottan igaz. Ennek okát leginkább a ribbonsugárzónak tulajdoníthatnám. Összességében viszont rendkívül pontos hangképet produkál.

1. Event 20/20BAS, a modern klasszikus

Ki gondolná, hogy egy hangfalat húsz év elteltével újra elkezd gyártani a tervező csapat. A kilencvenes évek közepén jelent meg először, és nemsokára a tengerentúl közkedvelt stúdiósugárzója lett. Gyakorlatilag ez a modell alapozta meg az Event hírnevét. A 20/20BAS miatt kezdték jegyezni a céget a komolyabb hangfalgyártók között. Elsősorban a hip hop, RnB és más urbánproducerek és hangmérnökök körében aratott sikert. Francis Buckley ilyen hangfalon keverte Quincy Jones Q's Jook Joint című albumát, amellyel Grammy díjat nyert. A későbbi modellek már aktív hangfalak voltak. (BAS= bas=bi-amplified system) Ez azt jelenti, hogy a közép, mély és a magas külön AB osztályú erősítővel van meghajtva. Az újratervezett modell, amit ma megvásárolhatunk a szaküzletekben, sokkal nagyobb teljesítménnyel van ellátva, az eredetihez képest feleakkora harmonikus torzítással. Akár 250 W teljesítményével messze megelőzi a vetélytársait. Ezzel a hatalmas teljesítménnyel és a 7 inches mélysugárzójával extrém mélyeket képes leadni, rendkívüli preciztással. Jó választás lehet elektronikus zenei producerek számára.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!