Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: A tökéletes stúdióhangfal | Az összes hír
14 Ápr

A tökéletes stúdióhangfal

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: lehallgatók

Többször említettem, hogy milyen fontos a lehallgatás a házi stúdiónkban. A hangfalak küldenek jeleket az érzékszerveink számára, egyben visszajelzést adnak arról, mit is művelünk a virtuális stúdiónkban. Három kulcsfontosságú, általam „Szentháromságnak” nevezett elemet említettem, melyek nélkül nem igazi stúdió az otthoni zeneszerzői kuckónk. A bivalyerős számítógép és a jó minőségű hangkártya éppúgy elengedhetetlen, mint a referenciasugárzó. Ebből a „Szentháromságból” nem szabad engedni! Nincs kitüntetett elem. Mindhárom egyformán nélkülözhetetlen. Nincs jó válasz arra a kérdésre, hogy „Mit vegyek előbb?”. Míg a számítógép és a konverter választásánál elsősorban anyagi és minőségi szempontok merülnek fel, a hangfalnál még az egyéni ízlés szempontja is összekuszálja a kérdést. Pont ezért, mivel az ízlés rettentően megbonyolítja a választást, érdemes vele behatóbban foglalkozni.

Ahogy nem létezik két egyforma ujjlenyomat, úgy nincs két egyforma hallású ember. Így könnyen belátható, hogy nem létezik „a világ legjobb stúdióhangfala”. Ami az egyik ember számára kellemes, az más ember számára még lehet rendkívül zavaró. Természetesen létezik minőségbeli különbség is. Fel tudunk állítani bizonyos kategóriákat ennek függvényében, de közel sem az ártól függ, hogy az adott kategóriában mi a legmegfelelőbb számunkra, sokkal inkább a személyes ízlésünktől. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a stúdiónk dimenzióit és akusztikáját sem.
Az emberi fül továbbá nem úgy működik, mint egy mérőmikrofon, mivel az emberi hallás nem lineáris. Ez azt jelenti, hogy nem egyformán érzékelünk minden frekvenciatartományt. Pszichoakusztikai kutatások szerint (Fletcher-Munson görbe) 800-3500 Hz között a legrészletesebb a hallásunk, és erre a tartományra vagyunk a legérzékenyebbek. Nagy tapasztalattal rendelkező, világhíres hangmérnökök vallják, hogy ha ebben a tartományban érthető és dinamikus egy keverés, akkor valószínűleg jó hangszerelésről és jó produceri, hangmérnöki munkáról beszélünk. Lényeges, hogy egy stúdióhangfal részletes és precíz képet adjon az említett frekvenciatartományról, hiszen munkánk során nagy részben itt kell rendet teremteni a hangsávok között. Választásnál elsősorban ne arra figyeljünk, hogy mélyben és magasban mit művel, hanem arra, hogy mennyire precíz az említett tartományban. A belépő szintű hangfalak közül például a Yamaha HS5 meglepően jól szerepel a kritikus tartományban.
A házi stúdió térbeli adottságainak megfelelő referenciasugárzót kell szereznünk. Baklövés lenne 10-12 négyzetméteres házi kuckónkba mélynyomóval ellátott hangrendszert választani. Tapasztalataim szerint vagy értelmetlenül sok, vagy nagyon kevés mély lesz a zenében. Egyszerűen nem fogjuk érezni a megfelelő arányt, mert a stúdió akusztikája megviccel minket: vagy felerősíti, vagy elnyeli a mélyeket. Ha felerősíti, akkor keveset fogunk a zenénkbe keverni, ha elnyeli, akkor meg túl sok mély tartománnyal fogunk dolgozni. Véleményem szerint a legtöbb gyártó termékei között mindig a 6 inches közép-/mélynyomóval ellátott sugárzó a legjobb választás. Leginkább ez a hangfalméret szokott a legprecízebben muzsikálni otthoni körülmények között. Egy átlagos magyar házi stúdió méreteit ismerve, egy ilyen termék nyújtja a lehető legvalósághűbb képet. A kisebb méretű hangfalakat azért nem ajánlom, mert a legtöbb esetben a 110-120 Hz-nél mélyebb hangokat már nem tudják elég precízen leadni, tehát nem halljuk, hogy mi történik az adott tartományban. A 6 inches közép-/mélysugárzónál nagyobb hangfalakkal az a baj, hogy a tervezők és a gyártók ezeket a termékeket már 25 négyzetméternél nagyobb stúdiókba szánták. Még egyszer hangsúlyozom, hogy referenciasugárzó-választásnál ne az tévesszen meg minket, hogy milyen sok mélye és magasa van. Ne akarjunk otthon diszkózni! Az legyen az elsődleges szempont, hogy mennyire kiegyensúlyozott a mély, a közép és a magas aránya, mennyire precíz az ominózus 800-3500 Hz-es frekvenciatartományban.
A méltán híres ATC hangfalgyártó cég fejlesztőinek tanulmánya szerint általában azért a legprecízebb és a leginkább valóságot tükröző sugárzók a 6 inchesek, mert ekkora méretnél tervezhető a legjobb frekvenciaváltó áramkör a közép-, mély- és a magassugárzó között. Ebben a kategóriában abszolút kedvencem a Tannoy System 600-as és a PMC twotwo.6 hangfala.
Remélem, sikerült tüzetesen körbejárni a lehallgatás témakörét, a felsorolt szempontok alapján pedig sikerült megkönnyíteni a hangfalválasztást. Ne az érdekeljen, hogy kedvenc zenészünk vagy producerünk milyen terméket használ, sokkal inkább az, hogy az általunk megfizethető minőségű kategóriában melyik darab felel meg az ízlésünknek.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!