Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Építsünk házi stúdiót! 3.: Milyen stúdiómonitort válasszunk? | Az összes hír
08 Ápr

Az első két cikkben a számítógépeket és a hangkártyákat tárgyaltuk ki. Már csak a lehallgatók maradtak hátra, és végigvettük a házistúdió-építés három kihagyhatatlan elemét, azaz a "Szentháromságot.".
A lehallgató azért elhanyagolhatatlan összetevő, mert a cél az, hogy zenei produkciónk minden zenehallgatási szituációban a lehető legjobban szólaljon meg. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudjuk, a lehető legprecízebb lehallgatásra van szükségünk. A meztelen, tiszta igazságot kell hallanunk, hogy a lehető legjobban hangszereljük és keverjük a zenénket. Többváltozós egyenletről beszélünk, mert nemcsak a legjobb referenciasugárzóra tartunk igényt, hanem házi stúdiónk akusztikája is fontos tényező a lehallgatás színvonalát illetően. (A teremakusztika viszont külön fejezetet érdemel, tehát folytassuk tovább a lehallgatással.)


A címben feltett kérdés egy hallgatólagos diktátumot tartalmaz: nem teljes a házi stúdió speciálisan erre a célra tervezett hangfal nélkül. Nagyon jó, ha rendelkezünk egy, vagy több referenciaértékű fülhallgatóval, de szilárd meggyőződésem, hogy a legtöbb produceri és keverési folyamat nem végezhető el a megkívánt színvonalon egy, vagy több stúdiósugárzó nélkül. A fülhallgatóban leellenőrizhetjük, tesztelhetjük a szerzeményünket, de igazán fajsúlyos döntések hangfal segítségével hozhatók.
Milyen a jó referencia-hangfal? Erre a kérdésre valóban nem könnyű válaszolni. Az elején leszögeztük, hogy kiváló hangzású végeredményhez olyan hangfal kell, ami a legkevésbé csal, azaz a „valóságot” halljuk rajta. Referenciaértékű hangfalra van szükségünk. A való világban sajnos arra kell eszmélnünk, hogy minden hangfal „hazudik” egy kicsit valamelyik frekvenciatartományban, ezért szoktam hangsúlyozni, hogy párhuzamosan több lehallgatónk legyen. Egy lehallgató nem lehallgató. Véleményem szerint ideális megoldás, ha két teljesen más karakterű stúdiómonitorral rendelkezünk. Valóban nem olcsó variációról beszélünk. Kis hazánkban már az is nagy befektetésnek számít, ha egy házi stúdió rendelkezik a minimális „Szentháromsággal”. Kielégítő végeredmény lehet, ha a referencia-hangsugárzó mellé még egy hifilehallgatót is beüzemelünk, vagy referencia értékű fülhallgatót.
Sokszor hallottam már azt a közkeletű, téves urbánlegendát, hogy azért nincs szükségünk stúdiólehallgatóra, mert a tisztelt publikum úgysem fogja ilyen drága lehallgatón élvezni a zenét. Tessék vigyázni, ez hamis gondolatmenet! Ha olyan lehallgatón végzünk stúdiómunkálatokat, amely nagy mértékben színezi a hangot, akkor hangszerelés és keverés során olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek az adott hangfalon jól fognak szólni, és nagy valószínűséggel sehol máshol nem. Pedig a producernek az a feladata, hogy a lehető legtöbb szituációban jól szóljon az adott zene. Ezért nem szoktunk zenét szerezni olcsó számítógéphangfalon, autó hifin, laptop beépített hangfalán, Earbudon, stb. A lehető legnyersebb hangzásra van szükségünk, ezért lett a Yamaha NS10 a stúdiók ünnepelt sztárja, mert szinte élvezhetetlenül, nyersen tárja elénk a zenei valóságot. Nem véletlenül lett ipari szabvány világszerte. Viccesen úgy szoktam fogalmazni, hogy a legtöbb középkategóriás stúdióhangfal NS10 szeretne lenni. Bármely gyártóról beszélünk, annál jobban sikerül a fejlesztő munka, minél közelebb kerül a végtermék hangzása az ünnepelt Yamahahoz.
A címben feltett kérdés egy kicsit beugratós, mert erre senki sem tud helyettünk válaszolni. Körbejárhatjuk a témát, és felvázolhatjuk a szempontokat, de csak mi magunk tudjuk kiválasztani, hogy melyik típus felel meg a személyes ízlésünknek. Természetesen figyelembe kell venni a házi stúdiónk geometriai adottságait. Például botorság nagyméretű monitort választani, ha 12 négyzetméternél kisebb a szobánk. A legjobb tanács, ha meghatározzuk, hogy milyen összeget tudunk költeni referenciamonitorra, és elmegyünk egy olyan üzletbe, ahol tesztelni lehet több modellt is. Vigyünk magunkkal olyan zenét, amelyet már milliószor meghallgattunk több helyen is és tudjuk, hogy hogyan szól.
Referenciazenékkel, hosszas tesztelés után választhatjuk ki gondosan, hogy melyik hangfal felel meg az igényeinknek. Ne azért válasszunk hangfalat, mert XY is ilyet használ, vagy mert valamelyik haverunk ezt ajánlotta. Inkább a saját fülünknek higgyünk és ne a reklámszövegnek! Jegyezzük meg, egy hangfal választása meghitt, személyes döntés. Kis túlzással azt mondhatnám, hogy úgy meg kell fontolni a dolgot, mint házasságkötés előtt...

folyt. köv.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!