Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Építsünk házi stúdiót! | Az összes hír
01 Ápr

Építsünk házi stúdiót!

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: audio interface

Az első cikkben felvázoltam azt a három elemet, amelyre mindenképpen szükségünk van, ha házi stúdióépítésre adjuk a fejünket. Azt hangsúlyoztam, hogy egy virtuális stúdió futtatására (DAW) alkalmas „csúcsszámítógépre” mindenképp szert kell tennünk, ugyanis ezen a gépen végezzük el a hangkeltést, a zeneszerzést, a hangszerelést, az effektezést, keverést stb. Egyszóval az összes felmerülő processzálási folyamatot.


A második nélkülözhetetlen láncszem a konverter, vagy hangkártya. Ez az elem arra hivatott, hogy a zenei processzálások során a nullák és egyek sorozatát, vagyis a digitális információt, analóg, vagyis számunkra is hallható hanggá alakítsa. A harmadik nélkülözhetetlen eszköz a lehallgató, vagyis a stúdióhangfalak és a stúdiófülhallgatók.
Ahhoz, hogy jogosan mondhassuk, hogy van házi stúdiónk, mindhárom elemmel rendelkeznünk kell. Ezért is neveztem ezt a halmazt a házistúdió-építők „Szentháromságának".
Most a második elemet fogjuk górcső alá venni, vagyis a hangkártyákat, konvertereket. Legtöbbször ezeket a kérdéseket szegezik nekem: „Szükségem van-e egyáltalán hangkártyára? Milyen hangkártyát vegyek? A laptopomban eleve van hangkártya, és elég jónak hallom.” – folytatódik az okfejtés, de az egész gondolatmenet hibás. Valóban minden laptop és a legtöbb alaplap rendelkezik hangkártyával, de annak tervezése, minősége és rendeltetése teljesen más, mint amit a stúdióhasználat megkövetel. A hangkártya közvetlenül nem vesz részt a hangkeltésben, vagy a processzálásban, ellenben „megszólaltatja” a gépen végzett műveleteket, tehát esetében a minőségi elvárást úgy kell értelmezni, hogy (nyilván) minél részletesebben szeretnénk hallani a számítógépen történteket. Valóban, egy alaplapi hangkártyán is megszólal a virtuális stúdiónk, de minőségben és mélységben egy fekete-fehér televízióhoz tudnám hasonlítani, míg az öt-hatezer eurós konvertereket a HD felbontáshoz. A két véglet között nagyon nagy a különbség. Egy 4 színt tudó képernyőn lehetetlen a szivárvány összes színében pompázó plakátot tervezni. Hasonló a helyzet, ha multimédiás hangkártyával próbálunk stúdiózni. Elsikkadnak azok a részletek, amelyekkel valódi produkcióvá teszik a zenénket.
Konverternek nevezzük mindazt, ami az analóg hangot digitális információvá alakítja, és fordítva is, azaz a digitálisat hallható hanggá. Többek között a digitális felvevők, digitális keverők, zengetők, késleltetők, stb. rendelkeznek konverterrel. A hangkártya olyan speciális konverter, amely a számítógéphez csatlakozva szólaltatja meg a szoftvereket, illetve rögzítés során digitálisan értelmezhető jellé alakítja a hangot. A témát körüljárva láthatjuk, hogy valóban kulcsfontosságú dologról van szó.
Létezik egy belépő színvonal a stúdióhangkártyák között. Szerintem a Focusrite Scarlet 2i2 és az M-Audio M-Track tökéletesen példázzák azt, hogy mire is gondolok. Abszolút középszintű minőség, ellenben messze túlszárnyalja a multimédiás tesókat. Hangkártya vásárlása előtt végig kell gondolni, hogy valóban mire szeretnénk használni a házi stúdiónkat. Ha csak hangszerelni szeretnénk és más produceri tevékenységeket ellátni, akkor bőven elég két ki- és bemenettel rendelkező hangkártyába befektetnünk. Ha dob próbatermi felvétele is felmerül, akkor mindenképpen nyolc bemeneti csatornával és Preampekkel ellátott hangkártya felé kacsingassunk. A belépő kategóriában jó választás a Focusrite Saffire Pro 40, vagy az M-Audio ProFire 2626. Természetesen létezik a belépő színvonalnál magasabb minőségi kategória, azonban ezeknek a termékeknek már borsosabb az áruk. Ha csak két csatornára van szükségünk, akkor ajánlani tudom az Apogee Duet 2-t. Drámaian jobb minőségű és felbontású konverter. Sokkal jobb produceri döntéseket hozhatunk, mert igazán részletessé válik a lehallgatás. Amennyiben több csatornára van szükségünk, válogathatunk az RME, MOTU, Apogee termékekből. Személyes kedvencem az RME Fireface és a MOTU 828.
Házi stúdió építésénél figyelembe kell venni, hogy mennyire szeretnénk komolyan hódolni a hobbinknak, és a pénztárcánkhoz mérten kiválasztani a lehető legjobb hangkártyát. Egy jó konverter a számítógépünk mellett a stúdiónk lelke!


folyt. köv.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!