Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mit tud az RME Babyface Pro hangkártyája? | Az összes hír
29 Már

Mit tud az RME Babyface Pro hangkártyája?

Szerző: Bakonyi Bálint | Kategória: teszt | Címkék: RME Babyface Pro hangkártya


MINDENRE GONDOLTAK:

A csomagolást kibontva nemcsak impozáns látvány tárul a szemünk elé, hanem egy kemény tokos hordtáskafunkcióval is meglep minket a gyártó. Az RME Babyface Pro nemcsak praktikus kialakítása, kis mérete miatt alkalmas mobil stúdiózásra, hanem funkciói és könnyű kezelhetősége miatt is.
KÜLSŐ:

- masszív, alumíniumból készült ház
- letisztult kezelőfelület
- okosan elhelyezett csatlakozók
- kis méret
- hasznos és jól látható kivezérlésjelző (In, Out, Füles, Optika)


CSATLAKOZÁS:

Négy analóg bemenet (2 darab XLR a mikrofonoknak és 2 darab TRS Jack, melyekkel vonaljelet, vagy hangszert is tudunk rögzíteni)és négy analóg kimenet (2 darab XLR (Main Out) és 2 darab fülesnek szánt, kis és nagy Jack kimenet) áll rendelkezésünkre.
Na de hogy lesz ebből 24 Channel?
Többek közt erre való az (adat) optikai In és Out csatlakozó, ugyanis ezen keresztül további eszközökkel (egyéb interface/Preamp) bővíthetjük a hangkártyánkat, plusz bemeneti és/vagy kimeneti csatornákat nyerve ezáltal (maximum 8 In és 8 Out).
Mivel a füles kijárata független a fő kimenettől, ha igazán nagy állatok vagyunk, az eszközt DJ-zni is befoghatjuk, például Traktorban, Internal Mixing módban. Persze szem előtt kell tartani, hogy a Main Out kizárólag XLR csatlakozó, így csak direkt a Stage Boxba, vagy közvetlenül a zenekari keverőbe tudunk becsatlakozni.


HANG:

A gyártó újratervezett analóg és digitális áramköröket ígér. Amint meghalljuk a Babyface Pro hangját egy komolyabb hangcuccon, vagy egy nagyszínpadi előadás közben, minden ezzel kapcsolatos kétségünk eloszlik. Recording teszt során hallható a különbség az elődjéhez, a sima Babyface-hez képest, ellenben kategóriabeli társaihoz képest nem (pl.: Apogee Duet, UA Apollo). Összeségében hozza a pro szintet.


PREAMP:

Röviden? Döbbenet!
Mitől is jó egy előfok? Elsősorban attól, hogy zajmentesen erősít. A hangkártyákba épített Preampek általában elég nagy zajjal dolgoznak. Még egy középszintű konverter, például a MOTU 828 is. Különálló eszközként nagyjából 3 kilót kell kicsengetnünk ahhoz, hogy zajmentesen tudjunk felvenni egy jó mikrofont, vagy akár egy Moogot. Másik hozzáadott értéke a jó előerősítéknek a hang teltebbé, vagy karakteresebbé tétele. Utóbbiról a Babyface esetében nem beszélhetünk, mivel elég transzparens módon erősít, ami nem feltétlenül baj, ha azt nézzük, hogy maximum Gainnél sem torzít.

A maximum erősítés 70 dB, ami elég jónak számít. Viszonyításképpen néhány adat: a belépő szintű Focusrite Scarlett: 46 dB, az Apogee Duet: 75 dB, a Universal Apollo: 65 dB, de a nagytestvér RME Fireface is csak 60 dB. Alacsony kimeneti szinttel rendelkező miksiket is kiválóan használhatunk, dinamikus, vagy szalagmikrofonokkal (ribbon) is boldogan dolgozhatunk.
Óriási szívfájdalom viszont, hogy a Gain csak digitálisan vezérelhető.


LATENCY:

A Driver Reportolt Latency értéke 64 Sample Buffernél, 44.1 kHz-en Ableton Live-ban: 4.33 ms, ami kategóriájában mindenképpen dobogós helyezést jelent, de elődjeivel (RME 802, RME Babyface előző verzió) összevetve is sokkal jobban teljesít. Magyarán nem késik.VEZÉRLŐ SZOFTVER:

Aki használt már RME hangkártyát, az ismeri a TotalMix FX nevű keverőt, ami egy vicc. Körülbelül három napig. Amint megtanultuk kezelni, szuperképességekre teszünk szert.
Mentett mixek, visszahívások, routingok, Presetek, Layoutok, jóság.
Mindent innen tudunk vezérelni, a külső kezelőfelületről csak a legfontosabb funkciókat érjük el: Main, vagy füles Level, Gain szintek, Mix A/B váltás, stb.


EFFEKTEK:

Használhatunk 3 sávos EQ-t (ami elég szépen dolgozik), Reverbet, vagy Delayt. Ezeket alkalmazhatjuk monitorozáshoz, hogy az ének, vagy hangszer felvételekor megkapjuk a flowt. Élő előadáskor is fürödhetünk a zéró Latency élményében, vagy az effekteket akár továbbküldhetjük a DAW-ba, hogy erőforrást spóroljunk, vagy azért, mert annyira gagyi pluginjeink vannak, hogy erre kényszerülünk.


STAND-ALONE:

Bizony. Számítógép nélkül is operálhatunk, külső táppal önálló ezközként is működik, de iPadünkkel is használhatjuk, hogy menőnek látsszunk.


MEGÉRI-E AZ ÁRÁT/MEGVEGYÜK-E?

Igen, amennyiben:

- kompromisszumok nélkül szeretnénk dolgozni
- rendelkezünk professzionális külső eszközökkel (hangszer, mikrofon, processzor)
- profin, jól hallhatóan, késés nélkül, effektekkel szeretnénk monitorozni felvétel készítésekor
- zajmentes felvételt szeretnénk
- rendszeresen élőben lépünk fel


Köszönjük a lehetőséget a Bluesoundnak!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!