Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Apró titán: ZOOM R8 | Az összes hír

A ZOOM név ismerősen csenghet a megfizethető dobgépekkel ismerkedők számára. Aki zenei érdeklődéséből adódóan eljut arra a szintre, hogy dobmintáit egy önálló eszközből szólaltassa meg, szinte biztos, hogy találkozott már a ZOOM névvel fémjelzett olcsó, de annál látványosabb dobgépekkel.

Ezúttal a ZOOM nem egy újabb dobgéppel rukkolt elő, hanem egy minden eddiginél sokoldalúbb eszközzel, amelynek fő rendeltetése a nyolcsávos digitális audió rögzítés. Rögtön hozzátesszük, hogy a gyártónak nem ez az első próbálkozása a soksávos rögzítők piacra dobása terén, és az ebből adódó tapasztalat érezhető is az új R8 kiforrottságán.

Az R8 mérete ellenére rendkívül sokoldalú segédeszköze lehet bármely házi stúdióharcosnak vagy akár zenekari performanszot rögzítő hangmérnöknek. Kezdjük rögtön azzal a nem elhanyagolható tulajdonsággal, hogy a rögzítés feladata mellett akár teljes kevert dalokat is létrehozhatunk az R8-ban, mely számítógépünkhöz USB-n keresztül csatlakoztatható.

Felmerül a kérdés, milyen módon képes együttműködni a ZOOM új kicsikéje DAW szoftverünkkel? A válasz még a leginkább szkeptikus szakértőket is meggyőzi - az R8 az USB-s összekötettés létrehozása után önálló két ki- és két bemenettel rendelkező audió interfészként viselkedik, és maximálisan 24 bit/96KHz-en képes rögzítzeni. A kérdéses ki- és bemeneteket DAW-unkban minden további nélkül használhatjuk lejátszásra és rögzítésre. Abban az esetben, ha a hagyományos 16 bit/44.1KHz-es felbontásban használjuk az eszközt, a ZOOM R8 beépített DSP effekt algoritmusai is a rendelkezésünkre állnak.

Itt még korántsem áll meg a felsorolás. Az R8 kezelőfelületét vizsgálva találunk play, stop és record gombokat is, melyek értelemszerűen DAW-unk számára küldenek transport control utasításokat. A keverési feladatok ellátása a 8 önálló faderrel történik, így nem kell egérrel szenvednünk, hanem egyszerre akár több tolópotméter állításával is módosíthatjuk a feljátszott sávok egymáshoz viszonyított hangerejét egészen addig, amíg el nem értük a kívánt összhatást.

Feltűnő a nyolc fader alatt elhelyezett pad gombok sora is, melyek több célt is hivatottak szolgálni. Egyrészt segítségükkel rögzíthetünk mintákat, melyeket loopolhatunk, és a soksávos rögzítőbe felvett sávok mellett egyidőben le is játszhatunk, változatos dalstruktúrákat létrehozva ezzel. A loop pontok beállításakor vizuálisan is nyomon követhetjük az egyes padokhoz hozzárendelt minták hullámformáit. Másrészt pedig az említett dobpadok használhatók az R8 beépített dobhangjainak megszólaltatására is. 10 különböző PCM dobkitből dolgozhatunk, összesen 511 dob pattern-t hozhatunk létre. Saját patternjeinket a samplerrel rögzített loopokhoz hasonlóan kezelhetjük: az R8 saját szekvenszerében alakíthatjuk ki a megfelelő dalszerkezetet.

Még hosszan sorolhatnánk a ZOOM R8 által kínált funkciókat, egy azonban biztos: nem sűrűn találkozunk olyan sokoldalú masinával, mely önállóan, számítógép segítsége nélkül is ennyi kézenfekvő funkciót biztosít! Sőt, mi több, az sem a véletlen műve, hogy az R8-at az Electronic Musician idén az Editors Choice Awards díjjal jutalmazta! Beépített sztereó mikrofon, 140 DSP effekt, SDHC-kártya kompatibilitás, és még sok más finomság vár azokra, akik eme eszköz mellett döntenek.

Kapcsolódó cikkek: Szörnyeteg született: DSI Tempest (2.)   Szörnyeteg született: DSI Tempest (1.)   Újabb legenda iPadre: Korg iMS20   

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!