Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Pianoteq Stage – Kifinomult fizikai modellezésű zongora plugin | Az összes hír

Talán hallottatok már a Pianoteq nevezetű pluginről, amely mellett már sok digitális környezetben alkotó zenész tette le a voksát. Nos, a valósághű hangzásáról és gyors reakcióképességéről ismert kis szoftver immár a negyedik generációnál tart, és ezúttal a pénztárcakímélő Stage verzió látott napvilágot, mely alacsony ára ellenére a nagytesók tudásának nagy részét kínálja a felhasználó számára.

A klasszikus zongorafutamok manapság virágkorukat élik az elektronikus tánczenékben, hála az újra és újra visszaköszönő kilencvenes évek behatásainak. A lelkes producerek számára számos jó és kevésbé valósághű digitális leképezés áll rendelkezésre, mind ingyenes, mind pedig fizetős plugin formájában.

Az már más kérdés, hogy ki mit hoz ki az éppen rendelkezésre álló virtuális hangszerből, ugyanis – mint tudjuk – kellő kreativitással a még nyers formájában nem túl fényes hangzást produkáló pluginek hangját is megbolondíthatjuk oly módon, hogy az a maga kontextusában jól működjön.

A kilencvenes években oly sokszor előforduló zongorafutamok a pörgős house nóták alapvető elemei voltak. Ezek sokszor valamely klasszikus KORG modellből, például az M1-ből vagy annak valamelyik rack variánsából szóltak, de az örökzöld tánczenékben gyakran hallhattunk Yamaha és egyéb modellekből szóló FM-zongora hangszíneket is (ezeket persze nem a valósághű megszólalásuk miatt kedveltük).

A Pianoteq pluginje ugyan főként realisztikus megszólalást ígér, de némi finomítgatással kiváló house-zongora varázsolható belőle. Persze az sem kizárt, hogy épp a realisztikus hangzásra törekedtek, és nem dance produkcióba szánjátok a zongora soundot.

A gyártó szerint a Pianoteq kiváló játszhatóságot, expresszív megszólalást, gyors reakcióidőt kínál, mely mind nagyszerűen hangzik. Szembetűnő továbbá, hogy a Stage verzió megvásárlása után könnyedén upgrade-elhetünk a komolyabb verziókra is, melyek olyan finomságokat kínálnak, mint a zongora bemikrofonozásának tetszőleges változtatása, külső reverb impulzusok használata, 192 kHz-es audió mód, leütésenkénti editálási lehetőség.

A Stage verzió 99 eurós áron kínál minőségi zongorahangzást alacsony processzorhasználattal és mindössze 20 MB-os mérettel. Aki a Stage verzió mellett dönt, ingyenesen letöltheti a Pianoteq KiViR kollekciót is, mely olyan klasszikus hangszerek virtuális verzióit tartalmazza (a teljesség igénye nélkül), mint a cimbalom, harpsichord vagy a CP-80 elektroakusztikus zongora. Érdemes körülnézni a gyártó weboldalán.

Kapcsolódó cikkek: UAD DSP, a nagy túlélÅ‘: SPL és a Brainworx pluginek   Lélek a gépben: VTM-M2   Egy nagy adag adrenalin Roger LinntÅ‘l    

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!