Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Szörnyeteg született: DSI Tempest (2.) | Az összes hír

A tegnap beharangozott Tempest a DSI szerint az általuk valaha létrehozott legösszetettebb hangszer. A specifikációkat elnézve valóban párját ritkítja a 2011-es NAMM-on bemutatott, de csak nemrég piacra dobott groovebox. A LinnDrumot idéző, fa oldallapos külső modern kezelőfelületet rejt: az MPC-modellekről ismert 16 nyomásérzékeny dobpad a Tempest esetében 2x8 kiosztású, ez azonban a dobolás élményén mit sem változtat. A dobpadok felett teljesen jól átláthatók az analóg úton képzett dobhangokhoz tartozó paraméterek potméterei.

A DSI új dobgépének fő előnye az, hogy a saját magunk által létrehozott dobhangokat az MPC-modellekből ismert módon játszhatjuk fel a beépített szekvenszerbe. Ez a módszer lényegesen eltér a XOX-stílusú lépéses szekvenszerekétől – a Tempesttel élőben, metronómra vagy anélkül dobolhatjuk fel dobütemeinket. A feljátszott ütemeket ún. "overdub" stílusban egészíthetjük ki újabb leütésekkel, kiállásokkal. Itt még korántsem áll meg a felsorolás, ugyanis az új funkciók között megtalálhatjuk a bal oldalon elhelyezett két nyomás- és ujjpozíció-érzékeny slider kontrollert (melyekkel rögzíthetjük az egyes paraméterek élőben történő változtatását), illetve a fő kimenetre alkalmazható effektusokat (sztereó kompresszor, BPM-szinkronizált delay, torzító, Lo-Pass és Hi-Pass filter). A Roger Linn sokéves munkája során kifejlesztett, természetes, valós dobolás érzetét keltő swing-hatás a Tempestre is száz százalékig jellemző.

Felhasználói stílus kérdése, hogy ezt az "élő" módszert preferáljátok-e, vagy sem. Ha szeretnétek élő dobos módjára megvalósítani ritmikai elképzeléseiteket, és egyúttal öblös, vastag analóg dobhangzással operálni, a Tempest ideális választás (már ha a borsos ár nem jelent akadályt, ami alapján sajnos kevesen engedhetik meg magunknak a DSI új analóg dobgépének beszerzését). A Tempestről mindent Dave Smith oldalán olvashattok.

Kapcsolódó cikkek: Szörnyeteg született: DSI Tempest (1.)   

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!