Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Sűrűség és lecsengés | Az összes hír
23 Már

Sűrűség és lecsengés

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: density diffusion sűrűség Realverb

Mit kezdjünk a zengetőprocesszorok sűrűség beállításával?

A kicsit kacifántos alcím előrevetíti, miről fog szólni a cikk. A zengetők egy félreértett paraméteréről, a Density-ről, Diffusionről vagy magyarul a sűrűségről.

A legtöbb tekerőpotival tisztában vagyunk: a Reverb time vagy más néven Decay határozza meg a lecsengés hosszát, a Predelay pedig azt, hogy mennyi idő elteltével halljuk a szintetizált mesterséges teret, melyben a lecsengés „megvalósul”. Ennek a kreált térnek a méretét a Size paraméter szabja meg. Ezek a legfontosabb beállítások, illetve jó minőségű processzoroknál befolyásolhatjuk azt is, hogy a mélyek, közepek és magasak milyen hosszan csengjenek le. Például: nagy koncerttermekben természetes jelenség, hogy a magasak korábban elhalnak, míg a mélyek tovább zengenek. Jó beállításokkal ilyen, és egyéb valós teremlecsengéseket alakíthatunk ki, vagy az ellenkezőjét is megteremthetjük, amennyiben nem valós akusztikai jellemzőkkel rendelkező szintetikus tereket álmodunk meg.

Szomorúan kell megállapítanom, hogy nem egyszer találkoztam viszonylag drága és jónak mondott zengetőszoftverrel, amely nem rendelkezett Density/Diffusion beállítási lehetőséggel, melynek működési elve egyébként arra az egyszerű jelenségre vezethető vissza, hogy a kemény felületek, mint a csempék és üveg, hosszabb ideig verik vissza a hangot, mint a lágyak, például a különféle faanyagból gyártott burkolatok.
Kissé megbonyolítja a dolgot, hogy a zengés hosszát és sűrűségét a terem geometriája és a felületek töredezettsége is befolyásolja. Például: egy kis, kocka vagy téglatest alakú fürdőszobának sokkal sűrűbb a hangos lecsengése, mint egy olyan, nagyobb méretű szobának, ahol bútorokkal, például könyvespolccal van tördelve a falak felülete. A töredezett, egyenetlen felületeken gyorsabban elhalnak a visszaverődések, mint a nagy, összefüggő felületeken.
Tehát a sűrűség paraméterrel több dolgot is befolyásolhatunk a mesterségesen szintetizált teret illetően: elsősorban a falburkolatok jellemzőit (például: ha egy nagyobb szoba hangzására vágyunk, akkor sokkal kisebbre állítsuk a Density vagy Diffusion értékét, mintha kisebb szoba lecsengését szeretnénk előállítani), másodsorban pedig a terem geometriájából fakadó akusztikai adottságokat is manipulálhatjuk.

Az UAD platformon elérhető Realverb szoftverben az az igazán nagyszerű, hogy megfelelő anyagokból felépíthetünk olyan termeket, amelyeknek a lecsengését szimulálni szeretnénk. Azonban nem biztos, hogy ettől a funkciótól a világ legjobb zengetőjévé válik. Az általam kedvelt Lexicon, TC és Eventide processzorokban a Reverb Time, Room size és Diffusion hármasával is nagyszerűen ki tudunk tekerni tetszőleges teremlecsengéseket, és ez csak egy példa. Képzeljünk el egy teret, a benne megszólaló hangszert, és a tárgyalt paraméterek segítségével hozzuk létre a kívánt zengést!

Kellemes kísérletezést kívánok!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!