Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Miért fontosak a Delay-ek? | Az összes hír
22 Jún

Miért fontosak a Delay-ek?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: Delay térélmény

A Delay-ek első ránézésre elég primitív processzoroknak tűnnek, hiszen „csak” megismétlik a hangot. Voltak olyan korszakaim, amikor szinte megfeledkeztem róluk, de most azt hiszem, örökké észben fogom tartani, hogy milyen fontos a használatuk.

Ha történetileg vizsgáljuk, akkor a Delay-ek előbb jelentek meg, mint a reverbek és a modulációs effektek. Akkor nőtt meg a kereslet irántuk, amikor megjelent a többsávos rögzítési technika. Említett esetben több hangszerünk van, amelyeket általában nem egyszerre egy helyen rögzítettek, tehát olyan processzorokra van szükség, amelyek megteremtik az „együttjátszás” illúzióját.

Ha akusztikailag közelítünk a kérdéskörhöz, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy nem létezik zenei hang „terem” nélkül, vagyis olyan tér nélkül, melyben megszólal. Mit is akar ez jelenteni? Nem beszélhetünk vegytiszta gitár-, zongora- vagy trombitahangról: sokkal inkább egy nappaliban megszólaló gitárról, vagy egy hangversenytermet betöltő zongorahangról.

Az egy időben és helyen rögzített zenének van egy konkrét lecsengéshalmaza, amely azt az üzenetet közvetíti az emberi fül számára, hogy egy adott helyen elhangzó konkrét zenei előadást hall. És pontosan ez a létfontosságú elem hiányzott a több sávra rögzített nyers felvételekből.

Ennek a problémának az orvoslására született meg (többek között) a Delay effekt. Először nagyon egyszerű formában: csak egyszer tudott ismételni, és releatív rövid Delay Time-mal operált, de már ez is nagy mértékben képes volt illúziót teremteni. Gondoljunk csak az 50-es évek rockabilly hangzására, amikor az említett rövid Slapback Delay volt szinte minden sávra ráküldve, a pergőtől a gitáron át az énekig.

Ezt a hatást fokozták a 60-as években a többször ismétlő Delay kifejlesztésével. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején elterjedtek a digitális jelfeldolgozású processzorok, amelyeket egyre bonyolultabb késleltető algoritmusokkal árusítottak. A több TAP-pal rendelkező algoritmusok azt voltak hivatottak szimulálni, mintha 2-3 vagy több Delay-t kötöttünk volna párhuzamosan vagy sorosan. A hangzásuk már annyira bonyolult volt, hogy konkrét térélményt közvetítettek.

Számunkra, 21. századi producerek és hangmérnökök számára, az a lényeg, hogy jó ízléssel válasszuk ki azt a késleltetőfajtát, amely leghatékonyabb az illúzióteremtésben. Mindenképpen tanácsos egy általános Delay plugint beszerezni, mint például a Waves H Delay-t, és egy-két speciálisabb és vintage típusút. Figyelemre méltó a Soundtoys Echoboy-a és az UAD Tape Echo-ja.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy tanulmányozza a régi zenék Delay technikáját, mert nagyon tanulságos.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!