Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: SPL Tube Vitalizer | Az összes hír
14 Dec

SPL Tube Vitalizer

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: group

Mindig arra törekszem, hogy újdonságokkal ismertessem meg a hazai producertársadalmat, de karácsony közeledtével kicsit én is lazíthatok, és (személyesebb témát választva) most egy régebbi pluginről szeretnék szót ejteni.

Az SPL Tube Vitalizer a 2000-es évek elején volt "friss" termék, és én azonnal lecsaptam rá, mert már több mint tizenöt éve elvarázsol ez a tematika.

Az első inkarnáció valamikor a 80-as évek második felében jelent meg, és először csak VCA-s és tranzisztoros áramköröket tartalmazott. A 90-es évek közepére készült el a csöves áramkört is tartalmazó változat. Létezett egy szerényebb tudású és egy Luxus változat amely 7-8 ezer német márkába került.

Ha meg szeretném határozni a processzor típusát, akkor bajban lennék... Alapvetően groupokon összegyűjtött hangszercsoportok megdolgozására lett kifejlesztve, azonban ez nem azt jelenti, hogy különálló sávokon nem lehet használni.

Először 2001-ben találkoztam ezzel a szerkezettel. Megtetszett, így azonnal vásároltam egy használt példányt a VCA-s és tranzisztoros változatból. Első szándékból dob groupok processzálására használtam, és nem csalódtam.

Az alapváltozat ugyanúgy, mint a plugin, három különálló szekcióból épül fel. Az első egy komplex áramkör, amely a mélyeket és közepeket egyszerre dolgozza meg. Párhuzamos processzálásról beszélünk: az eredeti jelhez tetszés szerint hozzákeverhetjük a gép által megizgatott jelet. Ez a szekció a Fletcher-Munson görbék alapján működő szűrőáramkör, ami a szubjektív hangosságérzetért felelős 800-3500 Hz közötti frekvenciatartományt domborítja ki a hangzásban. A mélyeket pedig tetszőlegesen kerekíthetjük, vagy szikárabbá tehetjük.
Hab a tortán a csak mély tartományokban működő kompresszor.

Az első szekció radikális változásokra képes. Például az akusztikus dobokat elektronikusabb hangzás felé mozdíthatjuk. Nagyon jól működik még elektronikus tánczenék hangzásának finomításánál.
A második szekció egy kiváló magasdúsító filter, amely az általunk meghatározott frekvencián dolgozik. Például fektethetjük a hangsúlyt a sziszegős 15000 Hz feletti tartományra vagy az agresszív, csörgős 6-7 ezer Hz körülire.
Az előbbi a diszkós hangzás sajátja, míg az utóbbi nélkül nem tud létezni a rockdobolás.
A harmadik szekció egy ízlésesen működő stereo expander. Ennek a szekciónak a használatával széles, nagy hangzást nyerhetünk, de vigyázzunk, hogy ne használjuk túlzottan, mert könnyen elronthatjuk a mixünket.

Természetesen nemcsak dobgroupon, hanem más hangszercsoporton is érdemes használni, mondjuk szintihangszereken, és félve jegyzem, meg, hogy az egész mixen is. Azt ne feledjük, hogy igazán jó lehallgatásra van szükségünk ahhoz, hogy sikeresen használjuk ezt a processzort, akár hardver, akár szoftver formában!

Több mint tizenöt éve használom napi szinten ezt a kütyüt, és még mindig izgalommal tölt el a hangzása.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!