Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: A hangmérnök szemszögéből: a basszustartomány vágása | Az összes hír
01 Dec

Mindennapi hangmérnöki tapasztalataim ihlették ezt a cikket. Nem szokatlan jelenség, hogy producerek zenéit keverem, hiszen ebből keresem a kenyerem.

Nem egyszer tapasztaltam, hogy hangszerelés során szívesen kezére csapnék a zeneszerzőnek, mint egy körmét rágó ovisnak.
"Mit csinálsz?!"- kérdezném mérgesen. Hogy mi vált ki belőlem ilyen csalódott mérget? A produceri félműveltség.

Számtalan cikk és tutorial szól arról, hogy a zenei sávjainknak vágjuk le az alját, szabaduljunk meg a felesleges, zenei információt nem tartalmazó basszustartományoktól. Ez így ebben a formában igaz, mert előfordulhat, hogy a Lead és a Pad szintink olyan mélyeket hordoz, amelyek mocskossá, homályossá teszik a hangzásbeli összképet.
Viszont itt beköszön a félműveltség, ugyanis sok producer lusta értelmezni többféle hangszer vagy funkció frekvenciajellemzőit, ezért elfogad egy univerzálisnak tartott megoldást, amolyan receptkönyvet.

Csakhogy a stúdiótechnikában vagy tágabban, a zeneszerzésben nincsenek általános igazságok! Túl sok a kivétel.
Úgy fogalmaznék, hogy minden szituáció egyedi, nincsenek ismétlődő minták. Ezért tartom megunhatatlan tevékenységnek a szakmámat.

Ne higgyünk az ilyen jó tanácsoknak! Nem egyszer fordult elő velem, hogy elkezdem egy zene keverését, majd arra leszek figyelmes, hogy minden meglehetősen vékonyan szól. A végén kiderül, hogy a zeneszerző azt olvasta egy cikkben, hogy ha 100 Hz alatt levágja a sávokat, akkor nem fog piszkosan szólni a zenéje.
Ez igaz is lehetne, de a lábdod, basszusgitár és a szubszinti lényege pont 100 Hz alatt van. Szóval az ilyen zene gyakorlatilag menthetetlen. Hangsúlyozom, nem azzal van baj, hogy levágjuk a sávok lényegtelen mély tartományait, hanem az értelmetlen ragaszkodással egy konkrét sáv vágásához mint univerzális megoldáshoz.

Jó, ha eltüntetjük a felesleges basszustartományt, de ne egy számhoz (például 100 Hz-hez) ragaszkodjunk, mert a napnál is világosabb, hogy a lábcin, a basszusszinti és az ének máshol szorul korrekcióra. Szabaduljunk meg a mocskos mélyektől, de vigyázzunk, a hasznos zenei információ ne sérüljön!

Végül szeretném megjegyezni, hogy nem minden esetben a szubtartomány levágása eredményezi a vágyott, kristálytiszta hangzást. A mocsaras 180-350 Hz közötti tartományban is érdemes rendet rakni, bizonyos sávokat ott tompítani.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!