Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mikor jó egy audiót befolyásoló eszköz? | Az összes hír
20 Aug

Mikor jó egy audiót befolyásoló eszköz?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: plugin audió

Ne tessék megijedni, nem fogok banális kérdésekre banális válaszokat adni. A témafelvetés ennél sokkal életbevágóbb. Egy olyan pajzsot szeretnék az olvasó kezébe adni, amivel meg tudja magát védeni a processzorokat eladni próbáló ipari gépezet marketingszövegeitől. Nem esek túlzásba, ha azt állítom, hogy szinte minden második héten megjelenik valami újdonság a vasak és a szoftverek piacán, amelyről a gyártók azt próbálják sugallni a sound designerek, hangszerelő producerek, mixing vagy mastering hangmérnökök számára, hogy ha nem vásárolják meg, akkor lemaradnak a vetélytársaiktól, és az eszköztáruk nem lesz naprakész.

Ahhoz, hogy kialakuljon a természetes immunrendszerünk a kapitalista marketing ellen, abba kell belegondolni, hogy rendkívül felgyorsult világban élünk ugyan, de mégis irreális az, hogy a stúdiótechnika eszköztára olyan iramban fejlődjön, hogy szinte minden hónapban új, audiót manipuláló processzorra lenne szükségünk, akár külső effektekről van szó, akár számítógépes pluginről.

A legegyszerűbb, ha egy közelmúltban lejátszódó folyamatról mesélek. Azt hiszem, hogy ez a történet rá fog világítani a lényegre. 2009-2010 környékén, amikor már teljesen kifulladtak a P4-es Intel számítógépes processzorok, és kezdtek elterjedni a Dual és a Quad Core 2 szériák, valami nagyon nagy előrelépés történt a szoftveres zengetők világában. Az idősebb producerek és hangmérnökök még emlékezhetnek, hogy a kétezres évek elején és közepén milyen csapnivalóak voltak a plugin reverbek. Komolyabb produkcióknál szinte elkerülhetetlen volt a TC, Lexicon, Eventide vagy más gyártó vasainak a használata, mert egyszerűen nem hozták a kellő minőséget és a világszínvonalnak számító hangzást a digitális programok. Ennek a legfőbb akadálya az akkoriban elterjedt számítógépes processzorok szerény teljesítménye volt. Igazi előrelépés csak a következő generációval következett be, amikor a gyártók egymás után jelentették meg a jobbnál jobb minőségű termékeiket. Elég, ha csak a Lexicon PCM Native Reverb csomagjára utalok, amely PCM 96 csúcsgépének az algoritmusait hozta el a zenészek számítógépére. Persze nem egy fecske csinál nyarat. Gondolok itt a 2CAudio Aether nevű, klinikai, steril hangzású pluginjére, amely az említett időpontban új távlatokat nyitott a zenekészítők számára.

A számítógépek ugrásszerű teljesítménynövekedése nélkül nem tudott bekövetkezni a reverbszoftverek hangzásminőségének evolúciója. Jól emlékszem, hogy még az említett számítógépes generációváltás előtt is meglehetősen sűrűn lehetett olyan martekingszövegekbe ütközni, hogy az áruba bocsátott termék most már biztosan olyan minőséget üt meg, mint a vasak. A tapasztalat pedig azt mutatta, hogy a jobb hangzás nem vált elérhetővé addig, amíg nem javult drámaian a személyi számítógépek teljesítménye. Kivételt csak a DSP kártyákon futó processzorok jelentettek, mint a PowerCore VSS3 vagy az UAD-2 EMT 140 Plate szimulációja. Ez egy teljesen más tészta.

Ha folytatni szeretnénk az esti mesénket, akkor azt tapasztaljuk, hogy az elsőgenerációs i3 és i5 számítógépes processzorokkal következő szintre léptek a szoftveres zengetők: gondolok itt elsősorban a Relab LX480, a Native Instrument RC 48 és a Zynaptiq Adaptiverb termékére.

Belátható, hogy egy audió eszköz objektív megítéléséhez elengedhetetlen, hogy függetleníteni tudjuk magunkat a reklámoktól. A számítógépes reverbek példáján láthattuk, hogy valódi hangzás- és minőségbeli fejlődésnek technikai feltétele volt, a számítógépek teljesítményének drámai növekedése. Egy termék nem attól jó, hogy a kedvenc énekesünk, zenészünk, producerünk, hangmérnökünk azt nyilatkozza, hogy szinte megváltozott tőle az élete. Az ilyen olcsó trükköknek ne dőljünk be! Próbáljuk a fülünkre és az ízlésünkre bízni, hogy az adott zenei processzor jó vagy sem. A legfontosabb szempont, hogy elvégzi-e a dolgát, amit ígért. Konkrétan, ha például kompresszorról beszélünk, akkor komprimál-e az adott eszköz? Nem egyszer tapasztaltam, hogy egy kimondottan csapnivaló termék nem végzi el az alapvető feladatát. Nem kell messzire menni, többek között a legolcsóbb Behringer kompresszor nem csinál igazából semmit! Természetesen a pluginek világából is tudok hasonlóan elrettentő példát hozni.

A második, nem elhanyagolható kritérium, hogy ha elvégzi az ígért dolgát, akkor a processzálás után ront-e a hang minőségén. Lehet, hogy nevetségesnek hangzik ez a kitétel, de ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem az. Tovább megyek, az igazán jó szerkentyűk egyenesen jobbá teszik a processzálásra szánt zenei hangot, még bypass állapotban is. Pl. egy Urei 1176 vas és a jobb szoftveres kópiái is, még ha nem komprimálnak, akkor is nagyon kellemesen dúsítják a felharmonikusakat. Ezzel szemben egy rossz minőségű Zoom vagy Digitech multieffekt processzor értelmetlenül elvékonyítja a jelet. A számítógépes pluginek világában hasonló a helyzet. Pl. míg a UAD-2 és Slate Digital termékeknél kellemes színezésről beszélhetünk, addig némely vetélytársánál, főleg a silány minőségűeknél pont az ellenkezőjéről számolhatunk be.

Nem árt, ha kritikusan nézelődünk a vintage modellezésű pluginek dömpingjében. A felsorolt kritériumok és a zenei ízlésünk segítségével kell kiválasztanunk azt az eszközparkot, melynek segítségével meg tudjuk valósítani a zenei világunkat. Szó sincs arról, hogy minden hónapban valami mérföldkőnek számító szoftver jelenik meg a piacon. A számítógépek teljesítményének növedékesére van szükség ahhoz, hogy jobb minőségű eszközökre cseréljük a régieket.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!