Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Akusztikai kisokos 3. - Drága cuccok helyett barkácsolj akusztikai paneleket! | Az összes hír

Egyre okosabbak és tájékozottabbak vagyunk az akusztika tudományában, de nem szabad elfelejteni, hogy itt bizony nem a jövő tudomány doktorait képezzük, hanem kizárólag olyan anyagra korlátozzuk az információhalmazt, amely a házi producereknek válik hasznára.

Egyszerű, hatékony tanácsokkal szeretnénk jobbá tenni a stúdiónak használt helyiségek akusztikáját. Először a lehallgató monitorok helyes elhelyezését tárgyaltuk, majd kalibráltuk a frekvenciamenetüket, legutóbb pedig megismerkedtünk olyan cégekkel és termékekkel, amelyek drámaian javíthatnak lehallgatásunk precizitásán.

Legyünk őszinték! Nem barátkoztunk meg az árcédulákkal...Ezért most akusztikai Csináld magad! mozgalomra szeretném invitálni a házistúdió-tulajdonosokat.

Kis ráfordítással és némi barkácsolással sokkal barátibb költségvetéssel megúszhatjuk az egészet. A legegyszerűbb akusztikai elemet tanuljuk meg elkészíteni.
Célunk egy 60x60 vagy 80x80 cm-es képkeret tetőlécből. Kis fűrészelés és kalapácsolás, szegelés és már készen is vagyunk. Nemcsak egy ilyen elemre lesz szükségünk, hanem a helyiség nagyságától függően hat vagy nyolc darabra. A képkeretbe 3 cm vastagságban kőzetgyapotot helyezünk, majd a képkeret mindkét oldalát vászonba csomagoljuk. A vásznat szorosan rögzítsük a tetőlécekhez. Segítségül a cikk végén található hasznos kis filmet ajánlom.

Már el is készült az akusztikai elemünk. Mindig a fülünk magasságában, precízen tervezve helyezzük el az elemeket.

A legtöbb akusztikai tankönyv megegyezik abban, hogy a legfontosabb dolog a hangfalaink első reflexióit tompítani és egyenletesen szétoszlatni, mert ezek a visszaverődések avatkoznak bele a lehallgatásunk direkt hangjába. Az első reflexió csillapításához szimmetrikusan helyezzünk el két elemet az oldalfalra, pontosan oda, ahova néznek a hangfalaink. Képzeletben rajzoljunk egy egyenest a hangfalból indulva, és ahol metszi ez az elképzelt egyenes az oldalfalat, oda rakjuk az első elempárt. Kettő elemet helyezzünk el pont a szemközti falon, a hangfalakkal szemben. A maradék kettő vagy négy elemet véletlenszerűen, de szimmetrikusan próbáljuk elhelyezni.

Ha mindezt megtesszük, olyan érzésünk lesz, mintha ötször drágább és részletesebb lehallgató tulajdonosai lennétek. Nem utolsó sorban a szoba sem lesz kiábrándítóan visszhangos.

Remélem, meghoztam a kedvet egy kis barkácsoláshoz!


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!