Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: TOP 5 mikrofon házi stúdióba | Az összes hír
04 Jún

TOP 5 mikrofon házi stúdióba

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: mikrofon hangfelvétel

Előző okfejtésünkben leszögeztük, hogy a kondenzátormikrofonokat nem csak stúdiókban, a dinamikusokat pedig nem csak koncerteken használják, tehát házi stúdiónkat nem feltétlenül egy olcsó, silány minőségű kondenzátormikrofonnal kell bővítenünk.
Először is kristálytisztán kell megfogalmazni, hogy mit és milyen minőségben szeretnénk rögzíteni. Sajnos nem létezik általános felhasználásra szánt, mégis olcsó termék. Azok a modellek, amelyek a legtöbb szituációban jó felvételt készítenek, jóval félmillió felett vannak.
Nézzünk öt olyan terméket, melyek jó szolgálatot tehetnek hangsávok rögzítésénél, mégsem kell bankot robbantani, ha ki akarjuk fizetni őket!
Nem győzőm hangsúlyozni, hogy a lista összeállításánál a szakmai szempontok mellett szubjektív érvek is nagy szerepet játszanak.

Shure SM57 vagy SM58Nem egy kollégától hallottam: a világ nyolcadik csodája, hogy száz dollárért ilyen jó minőségű mikrofont lehet venni.

Az SM57 és az SM58 esetében igazi klasszikusokat ismerhetünk meg. Számtalan nagylemezen és koncerten alkalmazták már őket az elmúlt ötven évben. Énektől kezdve hangszererősítőn keresztül akusztikus hangszerekig sikeresen használhatjuk őket felvételkészítésénél. Nagyon hasonló a hangzásuk, viszont az SM58-at énekre optimalizálták, az SM57-et pedig inkább hangszerekre.

Mit keres a koncerthangosítók Szent Grálja egy olyan listán, amit házi stúdiósoknak szánnak? A kérdés jogos, de ismerve az otthoni zeneszerző helységek kialakításának kultúráját, sokkal inkább ajánlok dinamikus mikrofont, mely kevésbé rontja a felvételi minőséget azzal, hogy rögzíti a rossz akusztikát.


Audio-Technica AT2020A cég belépő szintű kondenzátormikrofonja az előbb taglalt termékekhez hasonlóan maga a csoda és szintén száz dollárba kerül. Sokoldalú mikrofon, mely énekre, valamint általánosan az akusztikus hangszerek rögzítésére is kiváló.
Előszeretettel alkalmazom perkusszív hangszerekre, vagy rock hangszerelésben dob overheadként.

Természetesen a legtöbb felvételi szituációban létezik jobb mikrofon, melynek szebb a hangja, de ha általános célra szánt, olcsó modellben gondolkodunk, akkor jó választás lehet, amennyiben ragaszkodunk a kondenzátormikrofonhoz.
Szeretném felhínvi a hip hop és rap műfajokban tevékenykedő zenefabrikálókat, hogy meglepően jól lehet vele rapszöveget rögzíteni, mivel gyorsan kezeli a dinamikaváltásokat, és nagy hangnyomás alatt is jól viselkedik.

Végül megjegyzem, hogy ha kondenzátormiksi mellett voksolunk, illendő a stúdióhelység akusztikájáról gondoskodni, vagy legalább egy sE Reflexion Filtert beszerezni.


Electro-Voice RE27N/DNem titkolom, hogy ez a dinamikus mikrofon az egyik kedvencem. Erről árulkodik, hogy öt darab található a stúdiómban.

Ezt a nagy membrános terméket elsősorban rádió- vagy televízióstúdióba tervezték, ám ennél sokkal elterjedtebb a használati köre. Ötszáz dolláros árával nem számít a legolcsóbb alternatívának, de tíz évvel ezelőtt még nyolcszázat kellett fizetni érte, illetve olyan dinamikus mikrofonról beszélünk, amely minőségben és hangzásban inkább kondenzátoros társaival vetekszik.

Jóval kevésbé érzékeny a felvételi szoba akusztikájára, mint mondjuk az Audio-Technica említett miksije, viszont hangzásban akár le is körözi azt, ezért kiváló választás olyan producerek számára, akik nem rendelkeznek kialakított akusztikával, de komoly minőségben szeretnék művelni az otthoni felvételkészítést. Szinte minden hangszeren használható, hangszererősítők elé és énekhez is jó választás.


Rode NT2-AEz az ausztrál gyártmányú kondenzátormodell nem számít drágának négyszáz dolláros árával, mivel mindhárom karakterisztikával (Cardioid, Omni, Figure-8) rendelkezik, minőségben pedig messze túlszárnyalja a belépő szintet.

Kristálytiszta, középmagasban enyhén színezett hangzás jellemzi, ebből kifolyólag alkalmas női és férfi énekre egyaránt, valamint akusztikus gitárra. Természetesen jól abszolválja a többi hangszert is. A stúdióban például nagyon szeretem lábdobfelvétel készítésénél használni.

Okos anyagi döntés, ha akusztikus modellben gondolkodunk, de az alapszintnél jobb minőségre vágyunk.


AKG Pro Audio C414 XL IIVégül egy valódi klasszikus, amit már a hatvanas évek derekán is gyártottak, pontosabban valamelyik elődjét. Világszerte elterjedt a stúdiókban és még ma is ipari standardnak számít. Onnan lehet felimerni egy stúdiót, hogy rendelkezik minimum egy pár AKG C414-essel.

Számtalan nagylemeznél használták már, ezért a közízlés megszerette a hangját. Rettentően széles körű a felhasználása, az operától egészen a zajok rögzítéséig minden egyes szituációt a legmagasabb szinten old meg. A középtartományban rendkívül részletes és enyhén tompa hangzás jellemzi.

Azoknak ajánlom, akiknek az ezer dolláros ár nem számít, mert világszínvonalú megszólalásra törekszenek.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!